Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама удавени и 22 нелегални имигранти в неизвестност край остров Самос

12 Юли 2014 / 10:07:40  GRReporter
594 прочитания

Двама имигранти (мъж и жена) изгубиха живота си и 15 бяха спасени при потъване на лодката, в която са били сутринта в петък, в района  на 11 мили от Карловаси на остров Самос, в гръцки териториални води.

Първоначално платноходка открила двама имигранти в морето и ги спасила, след това информирала Обединения център за координация на издирването и спасяването и незабавно започва издирване на други нелегални имигранти.

В района пристигат 3 кораба на бреговата охрана, един хеликоптер Супер Пума, хеликоптер на бреговата охрана, спасителен кораб и съд на военния флот. Бреговата охрана спаси още 13 души, от които 7 са закарани на пристанището на остров Хиос, а останалите – в Карловаси, където са закарани и телата на двамата удавени.

Един от спасените е закаран в болницата на Хиос, а едно дете е прието в болницата на Самос в критично състояние.

Според Maritime Rescue Coordination Center в Анкара двама имигранти са прибрани от съдове на турската брегова охрана на 6 мили северно от мястото на корабокрушението, в международни води. Те са закарани в турско пристанище, за да бъдат настанени в болница.

В съобщението на бреговата охрана се казва, че според първите свидетелства на спасените лодката им е потънала по неизяснени причини сутринта в петък в района между островите Икария и Самос.

Според източниците, спасените твърдят, че лодката е отплавала от турските брегове с 37 пасажери. Без да разберат какво се е случило, тя се е обърнала и всички са паднали в морето.

В района духат ветрове със сила 4-5 бофор.

По нареждане на началника на бреговата охрана, в Самос е пристигнал инспектор за координиране на действията на службите с цел по-резултатно справяне със ситуацията. Пристигнал е и прокурор и се провежда разследване.

Трябва да се отбележи, че сутринта в петък бреговата охрана е спасила и 47 нелегални имигранти в района югоизточно то Хиос, близо до Фармакониси.

Изявлението на Варвициотис

Министърът на флота и на Егейско море Милтиадис Варвициотис направи изявление за трагичното събитие, в което отбелязва страховете на Гърция за увеличаване на имигрантските потоци, и благодари на бреговата охрана за старанието да спасят човешки животи.

 

Варвициотис изрази  съжалението си за загубата на човешки животи. Той каза още: „Въпреки факта, че мъжете и жените от бреговата охрана всекидневно полагат свръхчовешки усилия за спасението на човешки животи и за охрана на морските граници на страната, увеличаването на нелегалната имиграция е драматично”.

Според министъра непрекъснатите случаи на спасяване на нелегални имигранти в морските води, както и на загубата на човешки животи потвърждават страховете, изразени от Министерството на флота и на Егейско море за увеличаването на нелегалната имиграция, което налага незабавно преосмисляне на имигрантската политика на Европа. Като председател на съюза Гърция е предприела инициативи по този въпрос, за да може ЕС да се справи с проблема на  нелегалната имиграция от корените му и всички партньори да участват равностойно в решаването му.

Посещение на министъра на островите Сими и Тилос

Милтиадис Варвициотис посети островите Сими и Тилос, като основния въпрос, повдигнат при посещението му е нелегалното влизане на имигранти в страната.

Категории: нелегални имигранти Самос жертви брегова охрана Милтиадис Варвициотис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus