Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дванайсет нелоялни банкови практики ще бъдат забранени със закон

04 Декември 2009 / 17:12:17  GRReporter
1847 прочитания

Дванайсет нелоялни търговски практики, прилагани при обслужването на клиенти, които се упражняват от гръцките търговски банки, ще бъдат премахнати с влизането в сила на новия законопроект, изготвен от Министерството на финансите. Независимо от излезлите до момента съдебни решения за отмяна на някои от тези практики и признаването им като незаконни от страна на съда, банките продължават да ги прилагат в операциите си и да работят в ущърб на клиента.  
    По–конкретно ще бъдат премахнати наказателните лихви, които банките задължително  налагат в случаите на по–ранно от договорения срок изплащане   на  имотния кредит с фиксирана лихва. В момента санкцията достига до 2,5% от стойността на жилищния кредит или сборната стойност на лихвите за шест месеца.  Ще бъдат премахнати и таксите за услугата движение по сметка, които до момента таксуват  1 евро за всяка транзакция, както и таксите за теглене на пари в брой от банкомати с кредитни карти. Значително ще се намалят и банковите разходи за обработване на документи по одобрени кредити, които в определени случаи надвишават 1000 евро.
    Стойността на тези разходи ще е пряко свързана с размера на заема и според източници от Министерството на финансите ще се начисляват във връзка с заплащане разходите на трети лица като инженери и адвокати. В законопроекта е представено като незаконно налагането на лихва от първия ден от подписването на договора за заем, когато кредитът ще се отпуска постепенно и е включена специална разпоредба, която забранява на банките едностранно и необосновано да увеличават стойността на лихвените проценти по кредитните карти.

Категории: банки вредни практикиИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus