Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ЕasyСтелиос: По-опасно от държавния монопол е частният монопол

25 Февруари 2010 / 21:02:23  GRReporter
1735 прочитания

„Единственото по-опасно нещо за развитието на конкуренцията от държавния монопол е частният монопол.” Така коментира сливането на аеротранспортите гиганти  Αegean и Olympic Air пред електронното издание на вестник Етнос президентът и основател на корпоративната група  Easy Стелиос Хаджийоану. Основателят на нискобюджетната авиокомпания Easy Jet, смята че обединението на двете дружества ще доведе неизбежно до повишаване на цената на самолетните билети. Предприемачът е на мнение, че ако правителството и Европейската комисия дадат одобрение за сливането, то задължително трябва да се преразгледат търговете за вътрешните дестинации. В противен случай ще се загуби конкурентоспособността на пазара.

Много икономически наблюдатели изказаха загриженост за запазването на конкуренцията на пазара. Новата компания трябва да получи одобрение за сливане по закона за защита на конкуренцията на Гърция и Европейският съюз. Според действащите закони Брюксел трябва да одобри обединяването на две или повече дружества, които имат оборот над 250 милиона евро. Ако компанията покрива над 40% от полетите в една дестинация се смята за доминираща компания. При  покритие на 70% на полетите в една дестинация, то това се смята за монопол. След сливането, новото дружество ще трябва да освободи някои от обслужваните линии, за да се възстанови равновесието на пазара. С други думи, ако след обединяването на Αegean и Olympic Air полетите в дестинацията Атина-Солун (например) се извършват изключително от новото дружество, то ще трябва да предаде част от слотовете на трета компания. Мярка, наложителна за запазването на конкурентните условия на пазара.

След приватизацията приключила в средата на миналата година, Olympic Air няма право да прави реорганизация на основния капитал до октомври 2010 година. В този период новата компания трябва да намери вратичка в законовата рамка както на страната, така  и на европейската общност, за да се избегне евентуално отхвърляне на сливането. От пресцентъра на Министерството на икономиката, конкуренцията и търговския флот заявиха, че приоритет ще има защитата на обществото от монополни организации и запазването на работните места.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus