Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един футболен мач ще бъде довършен след 84 години

11 Април 2014 / 15:04:37  GRReporter
1158 прочитания

Внезапно рукнал проливен дъжд в неделя следобед на 7 декември 1930 прекъсва футболния мач, който се провеждал на стадион „Мезария“ на остров Хиос пред 1500 зрители.

Течала едва третата минута от приятелския мач между отборите „Лелапа“ (Хиос) и „Кършияка Спорт“ (Измир), когато за съжаление на присъстващите проливен дъжд прекъснал първия мач между Гърция и Турция, организиран на гръцка територия, след трагичните събития от 1922 (т.нар. Малоазийска катастрофа).

Сега предстои мачът да бъде завършен, 84 години след началото му, от момента, когато е бил прекъснат. «Мачът ще се проведе следобед на 11 май, неделя, на стадион „Фафалио“, на остров Хиос, и ще започне от третата минута», казва пред вестник „Вима“ инициаторът на идеята, писателят Янис Макридакис.

Днешният отбор „Кършияка Спорт“

Идеята и усилията

Идеята за довършването на този мач се ражда по време на изследването, продължило 8 години, и проведено от Макридакис за написването на книгата му «10 516 дни, история на остров Хиос, 1912-1940».

«Докато проучвах публикациите по темата, почувствах голямо разочарование заради безславното прекъсване на мача и усетих вътрешна необходимост той да бъде завършен дори и след толкова много години», обяснява писателят. «През 2006 обаче установих, че от 1980 отборът „Лелапа“ не съществува. Но през 2009 футболният клуб бе възстановен. И така, свързах се с Панайотис Димитракопулос и му обясних идеята за довършването на онзи мач», продължава Макридакис.

Тази инициатива остава нереализирана до лятото на 2012, когато тогавашният треньор-доброволец на отбора Михалис Котакис посетил родното си място, остров Хиос, и научил странната история за мача от 7 декември 1930. Той напуснал Англия и се установил за постоянно на острова и с заел с осъществяването на идеята на писателя Макридакис.

«Първо се опитахме да се свържем с ръководството на „Кършияка Спорт“, за да ги уведомим за желанието ни да организираме отново онзи исторически мач. Въпреки първоначалните трудности в комуникацията, с които се сблъскахме, ръководството на отбора изрази своето въодушевление за довършването на мача», казва Котакис.

«Това ще бъде един чисто символичен мач, насочен против расизма, който ще прокламира единствено дружбата и солидарността между народите. Защото дори и в трудни ситуации, като онези по време на войната, хората са били приятели помежду си», подчертава Янис Макридакис.

Хрониката на мача от 1930

Отборът „Кършияка Спорт“ от 1930

Според публикациите на местни вестници от онова време, турският отбор бил наел кораб и идвал от Измир „в пълно бойно снаряжение“ заедно със стотици свои поддръжници, представители на различни институции в Измир, цялото ръководство на Промишлената палата и множество предприемачи, с цел да бъдат създадени търговски връзки с острова в Егейско море.

Футболистите на „Кършияка Спорт“ и всички останали пристигнали в събота, 6 декември, и били посрещнати на пристанището, украсено с флаговете и националните символи на двете страни.

«Община Хиос организирала тържествено посрещане на турците, като по-късно бил даден официален обяд за цялата делегация. Също така програмата включвала културни прояви, с цел развиването на дружбата между двата народа, само 8 години след събитията в Измир. Всичко това било в рамките на общия политически климат на приятелство между Елевтериос Венизелос и Кемал Ататюрк», отбелязва Макридакис.

След неочакваното прекъсване на мача, не последвала никаква инициатива за продължаването му и от двете страни, а по-късно били организирани други мачове между гръцки и турски отбори.

В неделя, 11 май, ще бъдат изиграни оставащите минути от мача

И така, както и тогава турската делегация начело с представителите на институциите, и заедно със запалянковците, ще отпътува с нает кораб от Измир за Хиос на 10 май 2014, за да изиграят в неделя следбед, на 11 май оставащите 87 минути от футболния мач.

«Довършването на мача е един дълг към историята, който ще се изпълни 84 години по-късно», коментира писателят Макридакис.

Едновременно с това, по време на престоя на турската делегация на острова отборът „Лелапа“ като домакин ще организира и много културни прояви, сред които обиколка с екскурзовод за турските гости.

Пълната програма на тези прояви ще бъде оповестена от домакините в следващите дни.

 

 

Категории: футболен мач продължение Измир Хиос Малоазийска катастрофа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus