Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един милион евро за специалните съветници на Георгиос Папандреу

21 Август 2012 / 12:08:03  GRReporter
968 прочитания

Почти един милион евро са стрували на държавния бюджет специалните съветници на бившия премиер Георгиос Папандреу. Точната сума - 997 839 евро стана ясна от отговора на държавния министър Димитрис Стаматис на въпрос на депутатите от СИРИЗА Статис Панагулис и Насос Атанасиу. В документа обаче не се посочват имената на скъпоплатените съветници.

Според данните през периода от октомври 2009, когато ПАСОК пое управлението на страната до ноември 2011, когато Георгиос Папандреу напусна премиерското кресло към неговия кабинет са били зачислени общо 20 специални съветници. Някои от тях са били назначени като такива, а други са били преместени от държавните служби, където е постоянната им работа.

По-конкретно през октомври 2009 премиерът е има трима специални съветници с общи брутни месечни заплати в размер 3 524 евро. Месец по-късно техният брой се е утроил и съответно заплатите им са стигнали до 19 688 евро. През декември същата година съветниците на Георгиос Папандреу са били вече 14 и месечните им доходи са били в размер от 39 437 евро.

Но големият „скок” в броя на съветниците на доскорошния премиер е станал през 2010, когато Гърция бе включена в Европейския механизъм за финансова подкрепа. Тогава съветниците стават 20. През февруари 2010 те са 17 с общи месечни възнаграждения 37 322 евро. Месец по-късно към екипа се добавя още един съветник и заплатите скачат до 40 016 евро. През юни 2010, месец след подписването на първия меморандум за финансова помощ хората в тесния екип на Георгиос Папандреу стават 20 с общи брутни месечни доходи в размер от 45 404 евро. През юли те достигат до 49 654 евро, въпреки че съветниците продължават да са 20.

През август 2010 техният брой спада до 19 и респективно разходите за заплати се понижават до 42 710 евро, а през октомври и ноември – до 18 със заплати 41 880 евро.

През първите три месеца на 2011 специалните съветници на премиера Папандреу са намалели с още един и разходите за техните заплати са спаднали до 38 892 евро на месец, но през май, юни и юли са станали отново 18 с общи доходи в размер от 41 433 евро. През август и септември 2011 те отново са били 17, за да скочат отново на 19 през октомври, месец преди Георгиос Папандреу да напусне премиерския пост. През същия месец разходите а техните възнаграждения са достигнали до 39 627 евро.

Доходите на специалните съветници са били най-високи през декември 2010, когато разходите за заплатите на 19 души са достигнали до 52 782 евро.

Според таблицата разходите по години са следните:

2009 (за три месеца след победата на изборите) – 62 649 евро

2010 – 505 533 евро

2011 – 429 657 евро

Въпросът на двамата депутати от СИРИЗА засягаше конкретни случаи на специални съветници на Георгиос Папандреу, като испанския архитект Хосе Асебийо и икономиста – нобелист Джоузеф Стиглиц.

Депутатите бяха поискали информация за точния брой на съветниците на бившия премиер, техните възнаграждения, данни за областта, в която са предоставяли своите съвети, както и техните доклади.

„Предоставянето на данните е необходимо, за да стане ясно какви са предоставените от тях услуги към Гърция и доколко те съответстват на получените възнаграждения”, посочиха във въпроса си депутатите от СИРИЗА, но не получиха никакъв отговор за тях.

Заслужава да се отбележи, че в началото на правителствения мандат на ПАСОК приятелски настроените медии и журналисти твърдяха, че всички тези изтъкнати в областите си световноизвестни личности са щели да предоставят услугите си, без да искат възнаграждение.

Испанският архитект Хосе Асебийо

Както GRReporter писа през май 2011, гръцкото правителство бе възложило проекта за създаване на парк на територията на старото атинско летище в Елинико на испанския архитект без конкурс. В опита си да избегне това препятствие правителствени представители отговориха на Европейския съюз, че „Асебийо е личен приятел на гръцкия премиер и ще направи проекта без заплащане”. Но след одобряването на програмата за приватизации на стойност 50 милиарда евро от правителствената комисия „заинтересованите конкуренти” от Европейския съюз, между които една испанска и една холандска фирма откриха, че един от съветниците е фирмата Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS), а един от нейните собственици  Хосе Асебийо - един от специалните съветници на премиера Георгиос Папандреу.

Категории: Политика Георгиос Папандреу бивш премиер специални съветници Джоузеф Стиглиц Хосе Асебийо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus