Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един от всеки двама полицаи е гласувал за Златна зора

11 Май 2012 / 12:05:53  GRReporter
1305 прочитания

Повече от един от всеки двама полицаи са гласували за Златна зора на изборите миналата неделя, се посочва в статия на гръцкия всекидневник То вима. Това показва анализът на преброените вотове в избирателни секции в Атина и най-вече в районите на кварталите Амбелокипи и Кесариани, където са гласували масово около 5000 полицаи, които служат в полицейски участъци в столицата.

В повечето от тези секции, където гласуват и други граждани процентът на Златна зора се движи между 19-24 на сто и е най-високият в целия район на Атина. За сравнение, в квартали като Агиос Пантелеймонас и Кипсели, където се смята, че партията има силно влияние процентите са между 15-18 на сто.

По-конкретно, най-високите изборни резултати на Златна зора са били отчетени в 11 изборни секции на 1-ви избирателен район в Атина. Според списъците в тях гласуват хиляди униформени, които служат в Главното полицейско управление на област Атина и в други полицейски служби. Изборните секции се намират в района около сградата на управлението. В едната от тях Златна зора е концентрирала 23, 08 на сто от гласовете, в друга – 22,7 на сто и в трета – 22,2 на сто.

Показателен е фактът, че в съседна изборна секция, която се намира на разстояние от няколкостотин метра процентът на Златна зора пада на 12 – 14 на сто. При условие, че според избирателните списъци в тези секции гласуват между 550 – 700 гласоподаватели, а броят на полицаите е средно между 20 – 30 на сто от гласувалите, процентът на далите гласа си за Златна зора полицаи е между 45 – 59 на сто.

Освен това в четири изборни секции в квартал Кесариани, където се намират централните помещения на службата за борба с масовите безредици и гласуват голям брой от техните членове Златна зора е получила процент между 13-19 на сто. Този резултат също е доста впечатлителен, ако се сравни с резултатите от околните изборни секции, където партията е получила от 7 до 10 на сто от гласовете.

В интервю за телевизия Алфа двама от новоизбраните депутати представиха позициите на партията, сред които са поставянето на мини в пограничните райони и разполагане на войски по продължението на границите. Така те смятат, че Гърция ще бъде предпазена от имигрантската вълна.

По всичко личи, че високите изборни резултати са вдъхнали кураж на последователите на Златна зора, които с всеки изминал ден показват истинското си лице. Контрольор от градския транспорт отправил познатата вече команда „Стани, мирно” към двама тъмнокожи имигранти, вероятно от Багладеш, които нямали билети. Той добавил: „Тук е Гърция” и след това ги сбутал към средната врата на тролея.

Една възрастна жена, която също не успяла да продупчи билетчето си, понеже при влизането на контрольори апаратите в тролеите се блокират, за да бъдат хванати нередовните пътници се опитала да ги защити. Тя и още една жена слезли заедно с контрольорите и двамата мъже от Бангладеш на спирката до входа на парламента, където винаги има спрян полицейски автобус. Жената казала на контрольора, че ще подаде оплакване срещу него, но той не се трогнал.

На забележката й в присъствието на полицаи от отрядите за борба с масовите безредици, че няма право да упражнява физическо насилие над пътниците и да говори по този начин той изкрещял: „Аз съм фашист и привърженик на Златна зора. Ще говоря каквото искам и ще правя каквото искам”.

След спор, който продължил около 10 минути, по време на който контрольорът продължил да възвеличава фашизма и да отправя заплашителни жестове към имигрантите случаят приключил. Междувременно около тях се събрала тълпа хора, които протестирали срещу неговото поведение. Останали само очевидците, които коментирали, че на контрольора трябва да бъдат наложени не само дисциплинарни, но и съдебни санкции.  

Категории: ПолитикаОбщество Златна зора полицаи избори нелегални имигранти фашизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus