Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Единството на правителството се разклаща

20 Септември 2012 / 17:09:36  GRReporter
1074 прочитания

Единството на тристранното коалиционно правителство в Гърция започва сериозно да се разклаща. Този четвъртък лидерите на трите управляващи партии трябваше да се договорят окончателно за пакета от мерки, които ще се приложат с програмата за фискална консолидация в следващите две години. До споразумение между управляващите обаче не се стигна.

На излизане от поредното заседание на тристранната коалиция лидерът на Демократичната Левица Фотис Кувелис заяви, че все още нищо не е окончателно решено. Той използва много остър език по адрес на кредиторите.

Кувелис настоя надзорната тройка от Междунаросния валутен фонд, Eвропейската централна банка и Европейската комисия да престанат да нападат гръцкото общество. “То има определена граница на устойчивост и тройката трябва да разбере това”, заяви Кувелис очевидно афектиран от развитието на преговорите. “Разговорите продължават. Нищо не е приключено. Който избърза да каже, че мерките са решени е сбъркал” беше категоричен.

Само час преди изказването на Кувелис в гръцките медии изтече информация, че правителството и кредиторите са се договорили по 20 основни точки, които ще спестят около девет милиарда евро на бюджета до края на 2014. Между тях са:

1. Пълно премахване на 13-та и 14-та заплата в държавния сектор и съответните добавки при пенсионерите.

2. Увеличаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години.

3. Прилагане на единната щатна таблица (уеднаквяване на заплатите)  за всички публични организации.

4. Намаляване на допълнителните пенсии.

5. Спиране на изплащането на обещетението при пенсиониране под 65-годишна възраст.

6. Намаление на минималната пенсия за неосигурените граждани в третата възраст.

7. Съкращение на социалните помощи.

8. Намаление на социалната помощ за хората с бъбречни заболявания.

9. Намаление на пенсиите на земеделците, както и въвеждане на здравни вноски за регистрираните земеделци в активна възраст.

10. Увеличение на периода за осигуряване, след който гражданите могат да получават минимална пенсия.

11. Съкращение на социалната помощ на сезонните работници от строителния, туристическия и други сектори.

12. Преразглеждане и консолидация на списъците на социално нуждаещите се.

13. Намаление на броя на държавните служители на принципа на всеки пет излязли в пенсия ще се прави едно назначение, както и въвеждане на нова форма на трудов запас в публичната администрация.

14. Намаляване на фармацевтичните разходи за здравно-осигурителните фондове.

15. Ограничаване на разходите на държавните здравни заведения.

16. Намаляване на заплатите на униформените и на медицинския персонал в държавния сектор с 12%.

17. Създаване на пряка връзка между данъчните облекчения с приходите и имуществото на данъкоплатците.

18. Създаване на ефективен механизъм за разкритие на недекларирани доходи и активи.

19. Драстични санкции при установени данъчни нарушения.

20. Създаване на постоянна служба за наблюдение на приходите от данъци.

Това са част от мерките, които се смятат за вече договорени и ще влязат в крайния вариант на новата икономическа политика на Гърция. Фотис Кувели изглежда, че не е съгласен с по-голямата част от тях, което пречи да се финализират преговорите с кредиторите. От тях зависи отпускането на помощния транш тази есен, който продължава да се отдалечава с правителственото разногласие.

Политическите анализатори в Гърция оценяват, че Демократичната Левица на Кувелис е най-слабото звено в тристранната коалиция. Ако кредиторите продължат да настояват за съкращения на пенсиите и заплатите и уволнения в публичната администрация, пратията на Фотис Кувелис най-вероятно ще оттегли подкрепата си към правителството и Гърция ще е изправена пред нова политическа криза. В същото време ПАСОК продължава да играе ролята на арбитър в меренето на силите в държавното управление. Изказванията на нейния лидер Евангелос Венизелос са по-умерени. След края на срещата в премиерския офис Венизелос заяви, че ПАСОК ще се бори пакетът от мерки да е справедлив и балансиран. Той подчертава, че закъсненията могат да наранят страната и да я поставят в опасна позиция.

Най-трудна остава ролята на финансовия министър Янис Стурнарас. От една страна той е технократ, който знае кои са неотложните промени, които трябва да се въведат за оздравяването на местната икономика. От друга - той трябва да се съобразява със социалните и политически настроения  вътре в страната, за да може да се проведе реформата. “Има съгласие за една голяма част от пакета мерки, но остава да се изясни друга част от него. Става дума за реформирането на дейността на държавата”, заяви Стурнарас. Разшифроването на неговото изказване сочи, че проблемът за правителството остават съкращенията на държавните служители. Кувелис е категорично против уволненията в публичната администрация и това може да се окаже камъчето, което ще обърне каруцата на гръцкото оздравяване.

Категории: ИкономикаПазари преговори криза кредитори Кувелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus