Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една от най-големите компании в хранителната промишленост обяви фалит

26 Юни 2013 / 21:06:05  GRReporter
1597 прочитания

Известната гръцка компания за производство на тестени полуфабрикати Nutriart ABEE със запазена марка “Кацели” обяви фалит и предизвика гнева на 480-те си служители. В средата на тази седмица ръководството на фирмата обяви, че прекратява дейност, но ще продължи да плаща заплати на служителите си до 18 септември тази година, когато се очаква Атинския съд да разгледа на първа инстанция молбата за фалит на компанията.

“Всички служители искаме цеховете да продължат работа и да не се спира производството”, пледира председателят на съюза на служителите Георгиос Арванитис. Той настоява служителите да продължат работа, щом продължават да получават заплата до септември, а през това време управлението да потърси изход от ситуацията и да намери начин фирмата да не фалира.

Задълбочаването на кризата и големите забавяния при преструктурирането на задълженията към банките са двете основни причини за обявяването на фалит, казва компанията в официално съобщение до медиите. В него се пояснява, че фирмата не може повече да покрива дълговете си към банки и доставчици и е принудена да прекрати дейността си.

Мажоритарен акционер в Nutriart ABEE е Tinola Holdings, който от 2009 досега е финансирал компанията с общо 46 милиона евро, предава Вима. Рязкото влошаване на гръцката икономика, спадът в продажбите и увеличаването на данъчната тежест изиграват решаваща роля за сегашното състояние на компанията.

През 2011 фирмата води осем месечни преговори, за да преструктурира финансовите си задължения, които не водят до желания резултат. През 2013 след други девет месеца преговори с кредиторите фирмата приема втори финансов план за преструктуриране, но и той не се оказва успешен. Преди няколко седмици Nutriart ABEE обяви, че се готви да продаде завода си за производство на брашно Allatini, за да може да продължи дейност, но и това не помогна. Сега компанията очаква съда да приеме молбата й за фалит и да започне ликвидация.

“Съобщението за фалита на “Кацели” е още едно доказателство, че историята на успеха (the success story) на Самарас не е нищо повече от пожелателно мислене за реалния бизнес в страната”, заяви по темата депутатът от парламентарната опозиция СИРИЗА, Евклидис Цакалос.

Nutriart беше създадена през 2008 след като три от най-големите компании в областта на гръцката хранителна промишленост (синове Кацелис, Алатини и Елвипет) се сляха. Алатини е една от най-старите компании в страната, която започва своята история от 1836 година и доскоро беше лидер в производството на първокачествено брашно. Елвипет с установена марка продукти “Plaza” специализира в производството на полуготови и замразени тестени изделия, а Кацелис е една от най-утвърдени компании за хлебни изделия с широка верига хлебопекарни.

Въпреки дългогодишната си история и сериозно присъствие на чуждестранните пазари в югоизточна Европа на марките, Nutriart не успя да издържи на натиска на кризата и обяви фалит. В момента служителите на компанията се опитват да задействат помощ от правителството, за да спрат процеса на ликвидация. Засега все още няма официална информация дали компанията ще получи държавна помощ или друг вид подкрепа, за да не бъде окончателно закрита.

Категории: ИкономикаКомпании Кацелис фалит брашно Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus