Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едва 153 депутати подкрепиха мерките за финансова стабилност

08 Ноември 2012 / 08:11:32  GRReporter
1125 прочитания

Гърция е дълбоко разделена за бъдещето си. Това показа среднощното гласуване на новия пакет мерки за финансова стабилност, който е необходимото условие не само за отпускането на спасителния транш от 31 милиарда евро, но и за оцеляването на гръцката икономика. След бурни дебати вътре в парламента и многохилядна демонстрация срещу мерките отвън него, едва 153 депутати от 300-членния гръцки парламент събраха куража да подкрепят болезнените, но животоспасяващи гръцкото общество мерки. 128 гласуваха против, 18 се въздържаха.
    Гласуването, което премина на ръба на провала бе обявено от министър-председателя Андонис Самарас като “голяма стъпка напред към икономически подем”. На излизане от парламента той припомни, че пакетът мерки е “условието, за да видят гърците по-добри дни”. Освен това одобрението на пакета от реформи е и условието за изплащането на следващия спасителен транш за Гърция от 31 милиарда евро, който се бави още от лятото, а гръцката хазна вече брои стотинките по дъното си.
    Следващата важна стъпка е приемането на бюджета, който ще се гласува от парламента в неделя. “От понеделник целта ми е да дам право на развитие и усмивка на народа чрез работа, съгласувана дейност с инвеститори, раздържавяване и действия, които ще променят психологическия климат и вътре в страната, а навън ще изпратят посланието, че Гърция обръща страницата”, заяви още Андонис Самарас.
    Далеч по-реалистичен бе финансовият министър Янис Стурнарас, който откровено призна: “Трудното едва сега започва”. Гърция вече два пъти е гласувала мерки за финансова стабилизация, които винаги са се прилагали половинчато и избирателно, а неприлагането им по същността доведе до дълбоката икономическа рецесия. Приемането на мерките събра хиляди протестиращи на площад Синтагма. Срещу прилагането им обаче ще възстанат многократно повече.
    В същото време кредиторите на Гърция са силно обезпокоени от разединението вътре в страната. Във вторник и сряда Атина ще посети президентът на Международния финансов институт Чарлз Далара, който представлява частните кредитори на страната.
    Държавните й кредитори са в трескава подготовка за срещата на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември, когато трябва да се вземе решение за отпускането на станалия вече прословут транш. Много анализатори обаче смятат, че това решение може и да не се вземе на 12 ноември със всички произтичащи от това последствия за Гърция.

Категории: гръцки парламент мерки за финансова стабилизация Янис Стурнарас Андонис Самарас бюджет за 2013
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus