Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Електронен имуществен регистър ще замени доказването на разходите за живот

21 Септември 2013 / 18:09:41  GRReporter
1313 прочитания

Значителна крачка към създаването на електронен имуществен регистър представлява завършването на описването на недвижимите имоти, което ще приключи в близко бъдеще с подаването на бланките Е9. Създаването на общ регистър е необходима предпоставка да бъде приложен планът за отмяна на доказването на разходите за живот, тъй като основната цел  е да се опишат всички разходи и приходи на данъкоплатците.

Трябва да се отбележи, че от момента в който ще влезе в сила тази мярка, данъкоплатците няма да трябва да се сблъскват с „теоретичен” приход, който ще се получава защото притежават къща, автомобил или плавателен съд. Данъчната служба, на базата на новите данни, които ще бъдат създадени, ще проследява действителните сделки и на тяхна основа ще облага приходите.  Това означава, че Данъчната служба ще описва чрез непряк контрол дали има неоправдани вложения в банковите сметки на някой данъкоплатец, дали се осъществяват големи разходи и дали тези разходи съответстват на приходите от данъчната декларация.

Това е една коренна промяна на съществуващия режим, тъй като данъчните ще облагат на базата на действителни събития (разходи, влогове) а не на базата на теория и подозрения.

Трябва да се спомене, че по време на текущата година ще бъдат събрани изискваните данни за регистъра, за да има пълна картина през 2014. На базата на регистъра ще се контролират и ще се проверяват кръстосано всички приходи и имотни данни на около 6 милиона данъкоплатци.

По-специално, в електронния регистър ще се съдържат аналитични данни за  приходите, недвижимите имоти, влоговете, и за потребителския профил на данъкоплатците, който се отнася до банкови сметки, кредитни карти, потребителски и ипотечни заеми, застраховки живот, сметки за телефон, както потреблението на електричество и вода.

„От къде го имаш”

За първи път по електронен път ще се контролира произхода на имуществото чрез развитието на системи, които ще кръстосват всички съществуващи данни не само в Министерството на финансите, а и в другите бази данни на държавните служби.

С пълното описване на имуществото Министерството на финансите създаде нова система, която ще определя приходите на данъкоплатците и ще открива точки на укриване на данъци. Например, ще могат лесно да откриват упражняващи свободни професии, които декларират ниски приходи, но реализират високи разходи или имат големи влогове в банки. Тази система ще се базира на подаването на електронни декларации за произхода на имуществото и на контрол върху произхода на паричните суми, които данъкоплатците притежават за придобиването на имущество, за потребителски разходи.

Според същия план трябва да се подават в електронен вид аналитични данни за всички реализирани разходи на данъкоплатците през миналата година0 за осигурителни вноски, мобилна и стационарна телефония, електричество, природен газ, домашни услуги, вода, такси, застраховки живот, юридически и медицински услуги, кредити от всеки вид, кредитни карти и други.

В случай, че приходите на данъкоплатците не съответстват на разходите или на влоговете, общият данък ще се пресмята на базата на  сумата на разходите и на влоговете, а ще се налагат и допълнителни данъци и глоби.

Отбелязва се и че високопоставени представители на Министерството на финансите  предлагат доказването на разходите за живот да се запази и да важи само за 800 000 упражняващи свободни професии. На базата на декларациите за жилищата, плавателните съдове, басейните, домашния персонал, Данъчната служба определя един „условен приход”. Той се сравнява с приходите, които декларират данъкоплатците , и който от двата прихода е по-голям, той ще бъде облаган.

Категории: електронен имуществен регистър приходи разходи влогове данъчни служби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus