Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ерик Шмид: Мит е, че технологията не създава работни места

11 Октомври 2013 / 12:10:40  Анастасия Балездрова
884 прочитания

„Лошото е вече зад Гърция, сега сте изправени пред уникалния шанс, който ви предоставя кризата да установите нови начини, принципи и средства, за да постигнете развитие”, заяви изпълнителният председател на технологичния гигант Google Ерик Шмид в Атина.

Той изнесе лекцията си на тема „Технологията като искра за развитие” пред една препълнена от млади хора зала в концертния център Мегаро Мусикис  няколко часа след срещата си с гръцкия премиер Андонис Самарас.

Според Шмид най-важният проблем, с който трябва да се справи Гърция е безработицата, а решението на кризата се крие в иновациите. „Страната разполага с голям брой квалифицирани кадри, които могат да бъдат съставят персонала на нови компании в областта на технологията”. Той се обяви за създаването на нови компании, които да създадат нови работни места.

"Демографските промени в глобален план не са обнадеждаващи – все по-малък брой продуктивни хора трябва да работят за пенсиите на повече. Безработицата е проблем за всички държави в по-голяма или по-малка степен и решението може да дойде само от иновациите”Ерик Шмид направи малка ретроспекция, за да подкрепи тезата си, че бъдещето е в ръцете на високите технологии. „Индустриализацията, която през 19-ти век покачи брутния вътрешен продукт до 33 пъти си отиде безвъзвратно. В същото време демографските промени в глобален план не са обнадеждаващи – все по-малък брой продуктивни хора трябва да работят за пенсиите на повече. Безработицата е проблем за всички държави в по-голяма или по-малка степен и решението на проблема може да дойде само от иновациите”.

В тази връзка Шмид посочи, че мнението, че технологията ограничава броя на работещите е мит. „Важи точно обратното – според изследвания около всяко работно място във високите технологии се създават други пет работни места в различни икономически отрасли”, подчерта той.

Ерик Шмид посочи, че е поставил този въпрос по време на срещата си с Андонис Самарас, „който показа разбиране за това, което му казах и подкрепя създаването на нови работни места в сферата на високите технологии”.

Той призова гръцкото правителство да премахне всички бюрократични спънки, които поставят препятствия пред хората, които искат да създадат нови компании. „Необходимите за тази цел неща са наличието на нови идеи, достъп до капитал и премахване на бюрократичните препятствия. Обикновено законите и различните наредби не позволяват създаването на стимули за предприемането на рискове от страна на предприемачите”, каза Ерик Шмид . След това призова младите предприемачи в Гърция да настояват за промени във фирменото законодателство, намаляване на данъчното облагане и приемане на различна култура по отношение на потенциалния неуспех на новите начинания.

„Ако не участваш в конкуренцията на международния пазар просто оставаш назад. Глобализацията и конкуренцията ще продължат да се развиват”, каза още Шмид, като отбеляза, че Гърция изостава по отношение на цифровите технологии и интернет икономиката. „Време е да промените това, да увеличите използването на интернет в държавния и частния сектор и да превърнете тази страна в Мека на високите технологии”.

Той определи екипа на Google в Гърция като един от най-бързо развиващите се в света, а по отношение на потенциална инвестиция на компанията в страната заяви :”Обмисляме различни неща и ще видим какъв ще бъде нашият избор”.

"Не съществуват граници за човешката креативност. Хората, които работят с компютри стават по-умни, следователно и по-продуктивни. В бъдещето предметите на работата ни ще бъдат по-забавни и ще ни позволяват да бъдем в постоянен контакт помежду си"Изпълнителният председател на Google говори също за силата на мрежите и обмяната на информация и посочи, че повечето машини са част от една огромна мрежа от изкуствен интелект, който създава мащабируеми решения и те променят всичко вече познато. „Не съществуват граници за човешката креативност. Хората, които работят с компютри стават по-умни, следователно и по-продуктивни. В бъдещето предметите на работата ни ще бъдат по-забавни и ще ни позволяват да бъдем в постоянен контакт помежду си. Глобализацията ни казва, че не можем да отидем на друга планета. Следователно трябва да разширим съществуващите пазари и да създадем нови мрежи”. Според Ерик Шмид икономиката на знанието е донесла повече работа, но тя ще бъде заменена с по-креативни икономики, в чийто център ще се намира човекът.  По думите му този процес е вече в ход и е открил начин да реализира печалби.

В края на речта си той призова за въвеждането на повече креативност, свобода и технологии в образователните системи. 

Категории: ИкономикаКомпании Ерик Шмид Google иновации високи технологии нови работни места
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus