Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Есенен модел „юмрук” и костюм пробва СИРИЗА

29 Юли 2012 / 12:07:33  GRReporter
1762 прочитания

Трескава подготовка кипи в централата на СИРИЗА на ул. „Кумундуру”, както и в другите офиси на партията, за може би най-горещата политическа есен от последните години. Ролята на най-голяма опозиционна партия поставя вече СИРИЗА в центъра на политическата сцена, и при тези условия „битките”, които се очакват на парламентарно и социално ниво трябва да се разглеждат под съвсем различен ъгъл.

На практика Алексис Ципрас и неговата партия са решили предварително, че първите срещи на правителството с надзорната Тройка и решенията на европейско и световно ниво, очаквани в края на лятото, са продължение на една политика, смятана от тях за безизходица.

В очакване да се потвърдят техните прогнози за налагането на нови сурови мерки, нови съкращения на заплати и пенсии и нови данъчни тежести, в СИРИЗА на практика залагат на политическата си реабилитация.

Вътре в партията съществуват противоречия във връзка със събитията на европейско ниво и последствията им за страната, у ръководството на СИРИЗА обаче съществува почти непоклатима увереност: при настоящите условия може част от гражданите да търси изход в Левицата, в същото време обаче друга част, макар и по-малка, неизбежно ще се обърне към Крайната десница и „Златна зора”. В централата на СИРИЗА това вероятно развитие на събитията се разглежда като фактор, който ще оформи политическия и обществен климат. Въз основа на това ръководните членове на партията около лидера Ципрас се опитват да балансират между ролята на борбена опозиция срещу трипартийното правителство и отхвърлянето на елементи, които доскоро плашеха мнозина и ги отблъскваха да гласуват за СИРИЗА.

При това положение, основни елементи на политическата тактика на партията е от една страна упражняването на натиск и опитите за принизяване на Демократичната левица, а от друга страна се полагат тайни усилия СИРИЗА да се откъсне доколкото е възможно от обвиненията в привличане на държавното крило на ПАСОК, неговите синдикалисти и всичко, което те символизират.

Докато всички това се случи обаче, в централата на СИРИЗА се опитват да дешифрират посланията от Европа и на тяхна основа да изготвят политически план.

Страх от «провал»

Това от което се страхуват и в СИРИЗА е «провалът», който би могъл да изведе страната извън еврозоната. Както признават някои от по-умерените членове на партията, подобно неконтролируемо събитие не би могло да бъде използвано политически от никого, и във всеки случай не е нещо, на което в момента СИРИЗА залага.

Едновременно с това обаче започват да се оформят сили, които обявяват категорично, че «ахилесовата пета на СИРИЗА е позицията й спрямо еврото». Те отбелязват, че  «в името на един криворазбран "европеизъм" партията се е ограничила в позиция, според която "единственото възможно решение" е оставането на Гърция в еврозоната, а изходът от нея се смята за катастрофален».

Посочените възгледи може за момента да са изразявани от малцинство, но биват публикувани в сайтове, които се занимават с проблемите на СИРИЗА и нейните политически позиции.

Все пак решението, взето за момента по въпроса, е конкретно: Алексис Ципрас не смята да предизвиква дестабилизация (той смята, че тя ще настъпи така или иначе), и към настоящия момент няма да упражнява натиск за сваляне на правителството, нови избори и т. н. Като се има предвид това, в централата на СИРИЗА смятат, че играта в Европа вече е чисто политическа и от нейния изход зависи дали в крайна сметка Гърция ще остане в еврозоната и при какви условия, или ще излезе от нея.

В Стоманолеярните започна „флиртът” с Комунистическата партия

Въпреки че в рамките на партията в теоретичен план се наблюдава опит за постигане на вътрешно съгласие и формиране на единна политика, същевременно се появяват и други настроения за „флирт” с Комунистическата партия и други комунистически движения.

Повод за това бе даден от «единния фронт» по време на стачката в Стоманолеярни АД, чрез който групи от вътрешността на СИРИЗА се опитват да възродят дискусията за обединяване на Левицата.

Материал по въпроса бе публикуван в края на миналата седмица в сайта iskra.gr. Той е подписан от „Наблюдател”, и до голяма степен изразява позициите на депутата от СИРИЗА Панайотис Лафазанис.

В текста се подчертава, че «обединяващата борба в Стоманолеярните може да се увенчае с победа, ако радикалната Левица приложи обединяваща практика на солидарност и подкрепа за работещите», а по-нататък се подчертава: «И още нещо: подобна обединяваща тактика в подкрепа на работещите може да бъде първата крачка към изпробването на възможностите за общи политически действия на още по-широка основа».

Също така се отбелязва ясно, във вид на програмно съобщение, че «в момента една инициатива за по-общо сътрудничество на широката радикална Левица става абсолютно необходима». Подчертава се също така, че ако силите на Левицата оставят настрана предразсъдъците, може да има и да бъде потърсено успешно полето за подобно сътрудничество.

Категории: СИРИЗА Алексис Ципрас балансиране Левица обединение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus