Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Есенна буря предизвика хаос в Атина

25 Октомври 2014 / 12:10:36  GRReporter
1392 прочитания

Бурята, която се разрази в петък на обед я Атика и продължи до вечерта предизвика големи щети. Много области се превърнаха в езера, пътищата заприличаха на реки, а стотици мазета на магазини и жилища се наводниха. По чудо няма жертви, особено като се има предвид, че в много водите влачеха пешеходци, а шофьорите бяха хванати в капана на автомобилите си. Драматични мигове преживяха 8 шофьори, които бяха блокирани в подземен паркинг на супер маркет в Илион. Според един от гражданите, който говори пред сайта protothema.gr, водите са наводнили за няколко минути паркинга и са хванали в капан шофьорите. След като нивото на водите продължило да се покачва, хората успели да излязат, образувайки верига и хващайки се един за друг. Майката на един от тях се подхлъзнала и без малко да загуби живота си.

Както заявиха от Противопожарната служба, действителният размер на щетите ще стане ясен в събота, когато водите се оттеглят. До 8 часа вечерта в петък в службата са получени повече от 600 обаждания за наводнени помещения.

Най-много проблеми бурята предизвика в Перистери, Антуполи, Илион, Мениди, Каматеро, Неа Филаделфия, Керацини, Пирея, Кокиния, Егалео и Коридалос. В тези квартали цареше хаос, в много случаи водите освен автомобили влачеха и хора. В много случаи силата на водата е била толкова голяма, че в успяла натрупа колите една върху друга.

В Перистери много коли бяха повлечени от придошлите води, а на някои места нивото на водата достигна 50 см.

На булевард Тивон, на пресечката с Идоменеос, шофьори бяха блокирани в автомобилите си и освободени с помощта на Противопожарната служба.

В Химари потоците вода блокираха входа на болницата на Атика. За да могат да минават болните и съпровождащите ги лица, е била необходима намесата на Противопожарната служба.

Бурята предизвика проблеми и на корабоплаването заради силните ветрове, достигащи до 7-8 степен по скалата на Бофор, а в много райони дори до 9.

Според бреговата охрана не се изпълняват маршрутите на катамараните и хидропланите и от Пирея до островите на Аргосароническия залив, до тях пътуват само морски съдове от затворен тип.

Затворени остават фериботните линии Агия Марина-Неа Стира и Саламина-Пирея. Изпълняват се маршрутите на корабите от Саламина за Перама.

От 4 часа следобед вчера не се изпълняват маршрутите на корабите по линията Кавала-Тасос.

Заради Лошото време е прекъснато движението на влаковете по линията Пирея-Ренди, в участъка Диакофто-Калаврита. Със закъснение се движат влаковете по линията Солун-Атина, заради наводнение в участъка на Мениди.

Силни ветрове и проливни дъждове засегнаха и Солун.При 20 случаи на паднали дървета, както и при 2 случая на наводнение беше необходима помощта на Противопожарната служба. От силния вятър дърветата падаха върху коли, както и върху електропроводната мрежа. Предизвикани са материални щети, както и проблеми при електроснабдяването в източната част на окръг Солун. Екипи на електроснабдителната компания ДЕИ работят за отстраняването на проблемите.

Лошото време създаде хаос и в района на Йерисос, на полуостров Халкидики. Наложила се е намесата на Противопожарната служба в 4 случаи на паднали дървета, както и при 15 случаи на отводняване.

Подобно е и положението на полуостров Пелопонес, където има проблеми в Триполи и в района на Скиритида. Силните дъждове и бурят вчера следобед в Триполи доведоха до пропадането на автомобил в ров, където са се провеждали изкопни работи, без шофьорът да пострада. Движението в района е спряно.

В района на Скиритида и между селата Керасия и Влахокерасия от силните ветрове са паднали клони на дървета по пътя и по стълбове на ДЕИ, в резултат на което е прекъснато електричеството. Екипи на електроснабдителната компания и на противопожарната служба отстраняват щетите.

Категории: буря наводнение хаос щети Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus