Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Eurobank и European Financial Group EFG на Спирос Лацис разделят пътищата си

23 Юли 2012 / 13:07:34  GRReporter
3369 прочитания

    Запазената марка Eurobank EFG, символ на успешното гръцко банково и финансово-консултантско развитие от предкризисния период от днес минава в историята. Финансовата групировка на най-богатия грък Спирос Лацис European Financial Group, по-известна с инициалите си EFG се оттегля от третата по големина гръцка банка Eurobank. Групировката, която досега държеше 44,70% от акциите на банката обяви, че отстъпва 43,55 на сто от тях на деветте по-млади наследници на легендарния капитан Янис Лацис и на благотворителната фондация на негово име John S. Latsis Public Benefit Foundation.EFG ще задържи за себе си 1,15 на сто от акциите.
    Банката и финансовата групировка ще разделят и администрациите и управлението си. Всички членове на управителния съвет на банката, които членуват и в управителните съвети на групировката ще подадат оставка от тях, както и обратното - всички членове на управителния съвет на EFG, които участват в управлението на банката ще сторят същото. До края на деня Eurobank ще обяви кога свиква управителния си съвет, който ще избере новите членове.
    Още преди няколко месеца общото събрание на акционерите на банката реши да премахне инициалите EFG от марката Eurobank, но европейските надзорни органи са настояли за пълно разграничаване на дейностите на двете компании. Месеци наред продължи и опитът на Спирос Лацис да слее банката с другата голяма частна гръцка банка Alpha, но както е известно той приключи с неуспех. Анализатори обясняват днешния ход на бизнесмена с опасението му, че състоянието на банковия сектор в Гърция може да повлияе негативно на деликатните дейности в областта на private banking, които EFG упражнява в много страни извън Гърция.
    Групировката EFG отстъпва своите 43,55 на сто от акциите на Eurobank на деветте по-млади наследници на фамилията като ги разпределя на 9 равни дяла. Богатството на фамилията Лацис е създадено от легендарния капитан Янис Лацис, който със съпругата си Ериета придобива три деца Спирос, Мариана и Маргарита. В по-съвременни времена това богатство бе умножено от верните финансови ходове на банкера Спирос Лацис (на снимката), които за няколко поредни години му спечелиха мястото на най-богатия грък. В момента той се оттегля от собствеността  управлението на Eurobank и ги отстъпва на младите си племеници.
    А кои са те? Сестра му Мариана Лацис е омъжвана два пъти и има три деца - синовете Парис Касидокостас, който е филмов продуцент, но стана световно известен с бързия си годеж с Парис Хилтън, Филипос Куркулос и дъщерята Ериета Куркулу. По-малката му сестра Маргарита е омъжена за банкера Георгиос Кациапис, който е директор на финансово-консултантската компания EFG Eurofinanciere d΄ Investissements SAM и също има три деца. Самият Спирос Лацис е женен за американката Дороти Брадлей, живее в Женева и пази личния си живот далече от любопитните погледи на папараците.
 

Категории: Eurobank European Financial Group EFG Спирос Лацис управителен съвет членове капитан Янис Лацис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus