Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurobank съкращава още 100 милиона евро разходи

29 Юни 2014 / 12:06:06  GRReporter
890 прочитания

Възможно на-бързо завръщане към печалбите е главната цел на стратегическия план за развитие на Eurobank, представен от изпълнителния директор на банката Христос Мегалу на редовното общо събрание на акционерите в събота.

Както подчерта той, програмата се базира на три основни момента:

1.Управление на рисковете и просрочените кредити
2. Укрепването на отношенията с клиентите, за да се максимизират приходите и да се подобри  ликвидността
3. Трансформиране на операционния модел за повишаване на ефективността и намаляване на оперативните разходи

Управление на просрочените кредити

Изпълнителният директор на Eurobank подчерта, че в първия етап предимство се дава на управлението на необслужваните кредити. За тази цел Eurobank е предприела серия инициативи за вътрешно реорганизиране.

Според него банката е „първата гръцка банка, която създава независим отдел, с изключителното задължение управление на проблемните заеми (Non Performing Customers Group). Освен това, в сътрудничество с други банки, предприехме общи инициативи за управление на случаите на проблемните заеми и за преструктуриране на сектори и предприятия”.

Христос Мегалу, снимка www.tovima.gr

Христос Мегалу отбеляза, че е създаден и друг специализиран отдел (Remedial Unit), с цел подкрепа на клиентите, които имат сериозни проблеми в обслужването на кредитите си, но показват възможности за възстановяване. По този начин според него от това задължение се освобождават останалите отдели.

Нови дейности

Както заяви CEO на Eurobank, „целта е да се концентрираме всичките си сили в развитието на дейностите ни. Чрез финансирането на здравия бизнес целим още от тази година устойчиво възстановяване в нетните приходи преди прогнозите. За подобряването на приходите се очаква да допринесе и увеличаването на приходите от такси и комисиони”.

Същевременно „продължаваме опитите за по-нататъшно намаляване на оперативните разходи на всички нива” отбеляза Христос Мегалу, добавяйки, че целта е през 2014 намалението да е около 100 милиона евро, за което ще спомогнат и  синергии, които произтичат от сливанията.

Промени в управлението
Общото събрание на акционерите ще валидира и промени в управителния съвет на банката, в който ще участват представители на новите акционери след последното увеличение на акционерния капитал.

Новите членове, които са предложили  Fairfax и  WLR Recovery Fund, които контролират мениджмънта на банката са следните:

- Панайотис-Аристидис Томопулос
- Фокион Каравиас
- Георгиос Хрисикос
- Wade Sebastian R.E. Burton
- Jon Steven B.G. Haick
- Bradley Paul L. Martin
- Josh P. Seegopaul

Освен тях, в управителния съвет ще участват и Христос Мегалу и Спиридон Лорендзиадис.  В новия съвет ще има 11 членове, включително и представители на Фонда за финансова стабилност и на държавата.

Новият председател ще е Панайотис-Аристидис Томопулос, а Христос Мегалу ще остане изпълнителен директор.

Завръщането на Каландонис

В управлението на банката ще има и други промени. В банката се завръща бившият управленски кадър, и до днес генерален директор на Alpha Bank Теодорос Каландонис.

Според информациите, опитният банкер отново ще поеме сектора на банковите дейности на дребно. Припомня се, че той си тръгна от Eurobank веднага след промяната на режима на собственост, както резултат от рекапитализацията на банката с капитали от Фонда за финансова стабилност през 2013.

Ръководител на централните услуги в Eurobank ще бъде Ставрос Йоану, генерален директор на Eurobank.

Темите от общото събрание

Общото събрание ще одобри следното:

1. Годишните финансови отчети за финансовата 2013 година. Докладите на директорите и одиторите

2. Освобождаване от отговорност за обезщетения на директорите и одиторите
3. Избор на компания от заклети одитори и счетоводители за финансовата 2014 и определяне на хонорара й.

4. Увеличаване на броя на членовете на управителния съвет. Избор на нови членове.
5. Определяне на членове на контролната комисия

6. Определяне на заплащането на членовете на управителния съвет

 

Категории: Eurobank Христос Мегалу намаляване на разходите управителен съвет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus