Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurobank става дъщерна на Националната банка на Гърция в средата на януари

24 Ноември 2012 / 18:11:57  GRReporter
2207 прочитания

Александрос Туркулиас, изпълнителен директор на Националната банка на Гърция, информира акционерите в петък за хронологията на сливането с Eurobank:

1. До края на ноември ще е подадено пред властите заявление за публично предложение за размяна на акции на двете банки

2. През декември управителният съвет на Eurobank ще се произнесе положително по предложението.

 3. След необходимите одобрения публичното предложение за замяна на акциите на Eurobank с нови акции на Националната банка ще започне да тече от средата на декември

4. Процесът ще продължи около четири седмици и се очаква да приключи успешно през първите седмици на януари, при положение, че основният акционер в Eurobank –групировката Лацис, която притежава 44% от акциите, е приел офертата.

5. След приключването на офертата Eurobank ще е дъщерна на Националната банка. Очаква се юридически сливането да приключи до следващия юли, а окончателното сливане на практика ще отнеме  около 2-3 години.

Александрос Туркулиас допълни, че се очаква след сливането създаването на висока добавена стойност и е пресметнато, че ще бъде постигнато съвместно участие в размер на приблизително  570-630 милиона евро преди облагането, на годишна база до 2015 г. На базата на данните от първото тримесечие на 2012 г. общите активи на разширената банка възлизат на 180 милиарда евро. Това причислява новата групировка към тридесетте най-големи европейски банки.

Общият вътрешен дял от пазара на кредити е 36%, а пазарният дял във влоговете  възлиза на 32%, проценти, които  съответстват абсолютно на една банкова система, крепяща се на три основни стълба. Като резултат от разширената влогова база се очаква постепенно засилване на възможностите за финансиране на новата групировка.Увеличават се и вероятностите за по-бързо придобиване на достъп до международните пазари.

На базата на пазарния дял при кредитите, новата банка ще заема първо място в България и Република Македония, и трето място в Румъния и Сърбия, и ще има съществена роля в икономиката на тези страни.

Успоредно с това турската Finansbank ще продължи да допринася значително към активите и резултатите на групировката.

Както заяви Туркулиас, стратегията що се отнася до дейността в Югоизточна Европа ще бъде значително по-различна заради сливането. Заради силното капиталово присъствие в страните от Югоизточна Европа (което се движи от 15% до 24%) ще продължи стратегията за избирателно развитие в региона. Делът от съвместното финансиране се изчислява на приблизително 30% от общата стойност. Обединяването на влоговите бази на двете банки ще представлява силен притегателен полюс за привличане на капитали, а успоредно с това ще позволява постигане на по-ниска стойност на финансирането.

Общото събрание на Националната банка заседава с кворум от 32,77% от внесения акционерен капитал и взе следните решения с голямо мнозинство:

1. намаляване на акционерния капитал на банката  чрез намаляване на номиналната стойност  на общите акции на 1 евро на акция, с цел създаването на специален фонд

2. увеличаване на акционерния капитал на банката чрез издаване на нови номинални акции срещу дял (тоест на акции на банка Eurobank Ergasias, а увеличаването на капитала ще се покрие изключително от общите акционери на банката, които ще приемат публичната оферта на банката със съответствие 58 новоиздадени общи акции на Националната банка за 100  акции на Eurobank Ergasias),  с отмяна на правото на предпочитание на съществуващите акции.

3.  за членове на Управителния съвет на банката, с тригодишен мандат, са избрани както следва: Александрос Туркулиас, изпълнителен директор, Петрос Христодулу, заместник изпълнителен директор, Георгиос Заниас, председател на управителния съвет, Йоанис Янидис, Ефтимиос Кацикас, Ставрос Кукос. Независими неизбираеми членове са: Негово Преосвещенство Теоклитос, митрополит на Йоанина, Стефанос Варвалидис, Спиридон Теодоропулос, Александра Папалексопулу-Бенопулу, Петрос Сабатакакис, Мария Франгиста.

 

Категории: Национална банка Eurobank сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus