Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Eurogroup притисна Атина, политиците търсят решения

16 Февруари 2012 / 12:02:12  GRReporter
1137 прочитания

“Изяснени са въпросите с политическото обвързване - лидерите на политическите партии, които участват в правителството са изпрaтили писмата си. Гръцкият парламент гласува с огромно мнозинство от 2/3 “За” програмата, както и всички тежки мерки за промяна на трудовия пазар”. Това заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос след края на видеоконференцията на финансовите министри от еврозоната в сряда вечерта. Той подчерта, че 199 гласа “За” втория Меморандум подсигуряват надежден отговор на всички в Европа, които поставят под съмнение изпълнението на програмата и след изборите през април.

Вътрешнополитическите борби и липсата на широка обществена подкрепа от страната на народа кара европейците да се съмняват в успеха на втората спасителна програма. На видеоконференцията е била поставена темата за писмено обвързване на всички политически сили и обществени организации в подкрепа на мерките от програмата за финансова помощ. Това условие е трудно да бъде спазено, защото крайно левия фланг на гръцкия парламент в момента (ККЕ, СИРИЗА и Демократичната левица) се обявяват твърдо против Меморандума. Завой на 180 градуса направи и крайно дясната парития ЛАОС, която участва във временното коалиционно правителство на Лукас Пападимос с четирима министри. Лидерът на крайно десните Георгиос Карадзаферис реши в последния момент, че не иска да гласува “За” намаляване на заплатите в частния сектор и се оттегли от правителството. Двама от неговите министри обаче не го последваха.

Раздвижванията на пластовете в политическата обстановка на Гърция навява несигурност в бъдещето на страната. Въпреки, че около 70% от парламента днес подкрепи въвеждането на новите по-строги икономически мерки, утре (след изборите) партиите, които се обявяват против финансовата помощ могат да се окажат мнозинство. Това може да провали целия план за спасяване на Гърция в рамките на еврото. Според последните социологически проучвания втората най-силна партия в гръцкия парламент след Нова Демокрация може да се окаже Демократичната левица. Неин лидер е отлюспения от СИРИЗА Фотис Кувелис, който привлече на своя страна противници на Меморандума от парламентарната група на ПАСОК.

Перспективата една или повече партии, които се определят против икономическата програма на Меморандума да имат силен глас в гръцкия парламент създава сериозни притеснения. Заедно с това отказът за дълго време на лидера на Нова Демокрация Андонис Самарас да даде писмени гаранции, че ще спази новото споразумение съвсем затрудни одобряването на финансовата подкрепа от финансовите министри на еврозоната. След като крайното решение на европейците бе отменено отново и остана за понеделник 20 февруари, Андонис Самарас изпрати бързо писмо до институционалните кредитори. В него той се обвързва да предприеме мерки за увеличаване на конкурентоспособността и икономическия растеж. Той се обявява в подкрепа на радикални структурни промени в страната и на пазара на труда. Той се ангажира с обещанието, че ще изпълни амбициозния план за приватизация, който предвижда приходи от 19 милиарда евро до 2015 и около 50 милиарда евро до 2020.

“С промените на пазара на труда, ние се надяваме да се даде силен пряк стимул за увеличаване на заетостта и икономическата активност” се посочва в писмото на Самарас. Той заявява, че незабавното изпълнение на структурни съкращения e главен приоритет за Нова Демокрация, както и завършването на процедурата по намаляване на гръцкия външен дълг PSI и рекапитализацията на банките. 

Председателят на Юрогруп Жан-Клод Юнкер е категоричен, че Гърция трябва да бъде подложена на по-строг контрол в изпълнението на задълженията си по Меморандум 2. Той настоява, че коректното изпълнение на поетите задължения е предпоставка за отдаването на финансовата помощ – критерии, който важаха и при първия Меморандум, но въпреки това не беше спазен. Германският финансов министър Волфганк Шойбле поддържа идеята да се дадат на Гърция 30 милиарда евро, за да може да посрещне нуждите за рекапитализацията на банките в рамките на PSI. След като минат парламентарните избори, страната може да получи и останалите 100 милиарда евро, както е по план. Холандия също не иска да се отпуска помощта преди изборите в Гърция.

Освен финансовите институции, пари от 30-те милиарда евро ще получат и гръцките държавни предприяти, които са инвестирали активи в държавни облигации. Помощта към тях възлиза на 11 милиарда евро. Разширяването на програмата за финансова подкрепа след намаляването на номиналната стойност на гръцките държавни облигации накара и други организации да си потърсят изключване от процеса PSI. Асоциацията на фармацевтичните дружества  изиска фимите в сектора, които притежават гръцки държавни облигации да не взимат участие в PSI. Лукас Пападимос изпрати писмо Асоциацията, в което любезно им отказа, като заяви: “Ние вярваме, че реалните предимства от включването в PSI може да бъдат значително по-големи за гръцката държава от икономическите ползи от изключването от процеса на тези фирми”.

Категории: ИкономикаПазари криза Юрогруп финансова помощ Атина Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus