Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евакуират гръцкото посолство в Либия

31 Юли 2014 / 09:07:29  GRReporter
639 прочитания

Прилагането на подготвения в продължение на няколко дни план за евакуацията на посолството на Гърция в Либия започна в сряда и се очаква да приключи днес. Задълбочаването на въоръжените сблъсъци в столицата Триполи, където ситуацията е вече извън всякакъв контрол постави гръцките министерства на външните работи и отбраната в готовност да евакуират персонала на дипломатическата мисия. За тази цел към Либия бе изпратена военна фрегата.

Решението за евакуация на дипломатите и останалия персонал на гръцкото посолство по морски път бе взето от съображения за сигурност. Алтернативният вариант е бил те да бъдат транспортирани с автомобили до Тунис, но той бил отхвърлен. Вариантът за въздушна евакуация не е бил обсъден изобщо, поради невъзможността да бъде осъществен.

Освен персонала на посолството, от министерството на външните работи са информирали и около 80-те гърци, които живеят в Либия за възможността да напуснат страната със същия кораб.

В Атина са били получени искания от страна на други държави за транспортиране на техни граждани, тъй като Гърция е единствената страна, която изпраща военен кораб в Либия с цел евакуация. Сред чужденците, които се очакват на борда на фрегатата ще има и китайски граждани. От ведомството припомнят, че и през 2011 евакуацията на намиращите се в Либия китайски граждани бе извършена чрез Гърция.  

Категории: Гръцко посолство в Либия евакуация Триполи въоръжени сблъсъци военна фрегата дипломатическа мисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus