Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа отказа допълнителна помощ за Кипър

12 Април 2013 / 18:04:23  GRReporter
1039 прочитания

17-те министри на финансите от страните от еврозоната одобриха договора за финансова помощ за Кипър. “Еврогрупата смята, че има всички нужни предпоставки, за да стартират съответните национални процедури необходими за одобряването на споразумението за финансовата помощ от ESM за сума до 10 милиарда евро, включително с участието на Международния валутен фонд” се казва в официалното комюнике от събранието на финансовите министри.

“Програмата за Кипър е 10 милиарда евро, както беше договорено” бе категоричен председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум, който по този начин отрече възможността Кипър да получи повече пари, за да изправи икономиката си отново на крака. Останалата част от помощта ще се финансира с bail-in от банките (окастряне на депозитите над 100 хиляди евро, загуба на акционерите и т.н.), от приватизации или други мерки, казва политикът, който даде да се разбере, че Европа няма да даде допълнителна помощ за островната страна.

През изминалите дни кипърското управление обяви, че обещаните от Европа 10 милиарда евро в съчетание с 5,8-те милиарда от налагането на такса над депозитите няма да стигнат на страната, за да запълни фискалната дупка. С участието на МВФ сега общата стойност на помощната програма достига 17 милиарда евро.

Последните данни сочат, че Кипър има нужда от общо 23 милиарда евро. Президентът на републиката Никос Анастасиадис изпрати официално писмо до председателя на Европейската комисия Жозе-Емануел Барозо, с което го уведомява за възникналия проблем. “Писмото до Барозо и Рамбай подчертава нуждата за промяна на политиката спрямо Кипър и за отпускането на допълнителна помощ, като се вземе предвид трудностите, свързани с наложената ни програма”, казва Анастасиадис, цитиран от Нафтемборики.

Молбата не само беше пренебрегната, но остана като глас в пустиня. Комисарят по икономическите въпроси към Европейския съюз Оли Рен категорично подчерта, че Кипър ще получи финансова помощ от Европа до 10 милиарда евро. Молбата не само беше пренебрегната, но остана като глас в пустиня. Комисарят по икономическите въпроси към Европейския съюз Оли Рен категорично подчерта, че Кипър ще получи финансова помощ от Европа до 10 милиарда евро. Правителственият представител на германското управление Щефан Сеиберт от своя страна определи помощта до момента твърде голяма за размера на страна и също отхвърли идеята за допълнително финансиране. “Няма планове или молба за повишение на сумата”, продължи опроверженията представителката на германското министерство на финансите Мариане Коте, цитирана от Етнос.

Първият транш от финансовата помощ за Кипър трябва да бъде изплатен към средата на май месец тази година. По всичко личи, че солидното окастряне на големите влогове няма да е достатъчно, за да се възстанови местната икономика и Кипър се очаква да тръгне по пътя на Гърция – намаление на пенсиите, съкращение на заплатите, окастряне на социалните помощи, повишаване на данъците и общо свиване на бюджетните разходи. Очакванията са за влошаване на икономическото състояние и за увеличаване на безработицата. Въпреки това, данните от последните дни сочат, че резервациите за туристическия сезон в Кипър не са намалели чувствително.

Междувременно в страната вече е позволено да се теглят по 300 евро в брой от банка. Банковите транзакции до 300 хиляди евро вътре в страната също са позволени. За суми над 300 хиляди евро физическите лица и фирмите трябва да получат одобрение от специалната комисия към министерството на финансите. За суми от пет хиляди евро до 20 хиляди транзакциите могат да се извършват без допълнителни процедури. За суми от 21 хиляди евро до 300 хиляди евро има такса, според специално определена скала. За сумите, които трябва да се включат в междубанкова транзакция над 300 хиляди евро, специалната комисия разглежда всеки случай по отделно. Сумата в брой, с която гражданите на Кипър имат право да напускат страната беше повишена от хиляда на две хиляди евро.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus