Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа регламентира финансирането на партиите от 2017

26 Март 2014 / 18:03:13  Анастасия Балездрова
961 прочитания

Малко преди изборите за членовете на следващия Европейски парламент настоящият му състав ще гласува регламент за партиите, които ще участват в него. Целта на промените е регламентирането на правния статут на европейските партии и най-вече тяхното финансиране.

В документа се предвижда, че 85 на сто от бюджета на партиите ще продължи да се осигурява от бюджета на Европейския съюз и само 15 на сто ще идва от дарения на частни и юридически лица. Освен това всяко от даренията не може да надвишава сумата от 18 000 евро – сума, завишена в сравнение със сегашната. Паралелно с това се предвижда възможност за пренасяне на неизползваните през предишната година средства за следващата.

Регламентът бе представен в Атина от евродепутата от Европейската народна партия и водач на евродепутатите от Нова демокрация Мариета Янаку. Тя подчерта, че промените ще засилят прозрачността относно партийното финансиране, както и че се предвиждат финансови и административни глоби и наказания в случай на нарушение от страна на партиите. За да получи финансиране една партия, тя трябва да има поне един представител в Европейския парламент.

Регламентът е сериозна стъпка, особено предвид начина на финансиране на партиите в Гърция. Въпросът за финансите на Нова демокрация и ПАСОК и най-вече на задълженията й към банките за взетите кредити се превърна в сериозна част от предизборния дебат. Либералната партия Драси дори представи видеоматериал, в който нейният лидер Теодорос Скилакакис обяснява, че партиите не могат да изплатят високите суми и изплащането им ще се пренесе за пореден път на плещите на гражданите.

Движението „То потами” на Ставрос Теодоракис, което предизвика сериозно вълнение на политическия хоризонт описа във всички детайли разходите си за първата спирка на предизборната кампания в Крит.

Регламентът ще внесе промени и в законодателството за европейските партии, каза още Мариета Янаку. За да бъде призната като европейска една партия тя ще трябва да има за седалище една от страните-членки на ЕС и това да се посочва изрично в нейния устав. Освен това е необходимо партията или нейни членове да бъдат представени в поне 7 страни-членки от евродепутати, депутати в националните парламенти или в местни парламенти и други органи, които имат законодателни функции или ако партията е успяла да събере поне 3 на сто от гласовете на последните избори за членовете на Европейския парламент. Същевременно в програмите им трябва да бъдат заложени фундаменталните човешки права и ценностите на Евросъюза, както се описват в член 2 от Договора.

За правилните функции на партиите ще следи независим орган, който ще препраща установените случаи на нарушения към създадената за тази цел Комисия на мъдреците. Тя на свой ред ще разследва обвинението към партията и ще издава становище. То не е задължително да бъде взето предвид от Европейския съд, който е компетентният орган да реши дали една партия трябва да бъде отлъчена или не.

Регламентът ще влезе в сила на 1-и януари 2017, две години преди следващите евроизбори. „През тези години партиите ще имат достатъчно време за да променят уставите си, да решат къде ще са техните седалища и всички останали въпроси. Не е изключено да направим някои поправки и допълнения в регламента”, каза Мариета Янаку.

По думите й промените ще доближат партиите към европейските граждани, които днес за завладяни от силен евроскептицизъм. „Дори сега, малко преди изборите не само в Гърция, но и в останалите страни-членки по време на предизборната кампания се обсъждат почти само вътрешни въпроси и никой не говори за Европа. Много лесно забравяме, че свободното движение, инфраструктурите и цялата реалност, която ни заобикаля е постигната благодарение на членството ни в Европейския съюз”.

Тя допълни, че подкрепя едно единно управление в ЕС и окончателно отделяне на компетенциите на отделните страни от онези на съюза. „Събитията в Украйна показват, че дори войната не е нещо, което трябва да приемаме като безвъзвратно минало. Трябва да изоставим тясната национална и често националистическа политика и да разберем, че без съюза помежду си европейските държави са много слаби спрямо големите играчи”.

Мариета Янаку разкритикува и гръцките партии, които възлагат политическото си съществуване на антиевропейските настроения. „Както те, така и другите, които възнамеряват да изнудят Европа, за да постигнат целите си действат престъпно”.

В заключение тя посочи, че въпреки трудностите европейската икономика ще се възстанови и дясноцентристкото пространство, към което са принадлежали и създателите на Европейския съюз ще има ключовата роля в този процес.  

Категории: Политика европейски партии финансиране Европейски парламент Мариета Янаку
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus