Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейска мина за монопола на гръцкия тотализатор ОПАП

22 Септември 2012 / 11:09:20  GRReporter
1396 прочитания

Неясноти около монопола на Гръцкия тотализатор (ОПАП) върху пунктовете за залагане и моментните игри  създава предложението на главния прокурор на Европейския съд Ян Мазак. До обявяването на решението на Върховния административен съд (ВАС), което се очаква в началото на 2013 г., не е ясно дали ОПАП има изключителното право за развиване на мрежата от пунктове и дали се оспорва и законодателството относно моментните игри.  Според източници от тази сфера, не може да се премине към приватизиране на ОПАП, ако няма решение на Европейския съд за монопола, тъй като вероятната  загуба на монопола върху мрежата от пунктове  би повлияла на цената на тотализатора.

До днес мрежата за залагания (пунктове и моментни игри) според гръцките закони принадлежи изключително на ОПАП. До оспорването на монопола му се стигна след като  Stanleybet и William Hill  се обърнаха към ВАС, за да си осигурят разрешение за създаване на пунктове за залагане. От своя страна ВАС се обърна към Европейския съд и главният прокурор отговори, че монополът на ОПАП не е оправдан нито на базата на ограничаването на хазартните игри, нито от гледна точка на ограничаването на престъпността. Предложението на прокурора, което оспорва гръцките закони за хазартните игри, създава база за нови жалби срещу монопола на ОПАП и върху тях.

Според главния прокурор, предоставянето на ОПАП на изключителното право за управлението и функционирането на хазартни игри би било оправдано ако се намаляват предлаганите игри и се противостои на престъпността. Що се отнася до първото, монополът на ОПАП не може да се счита за подходяща мярка срещу намаляването на хазартните игри, нито пък гръцкото законодателство е подходящо за осъществяването на тази цел.

За борбата със свързаната с хазартните игри престъпност главният прокурор отбелязва, че монополът би могъл да е оправдан, само ако се осигури строг държавен контрол и да се следва политика на контролирано развитие. Добавя обаче, че според информациите, не се упражнява строг контрол върху дейностите на ОПАП, нито пък те са ограничени от прилаганата законодателна рамка.

Главният прокурор, в отговорите си до ВАС, ясно обяснява защо  монополът на ОПАП не е съвместим с европейското законодателство. Разбира се, това е само мнение, което няма законова сила, обаче е ясно, че монополът е оспорим. Според предложението на прокурора, националният съд трябва да отсъди коя от тези цели действително се постига с оспорваното национално законодателство. Решението на съда се очаква през 2013 г., а след това ще бъде решено от пълния състав на ВАС.

Четири са гръцките и чуждите фирми, които се интересуват от ОПАП. Както правителствен служител анонимно заявява пред Ройтерс, правителството иска продажбата да е приключила  до края на декември или началото на януари.

Отговаряйки на съобщение на Министерството на финансите от 19.09.2012 г. относно хармонизирането на данъчното облагане върху хазартните игри, включително и тези на ОПАП, фирмата информира инвеститорите за последиците от това хармонизиране, на базата на досегашните информации:

 

1. ОПАП запазва изключителното право за предоставяне на игрите си, включително и на играта "Хайде да залагаме", както в пунктовете за залагания, така и в електронното пространство, до 2020 г. Освен това, от 2020 до 2030г. запазва изключителното право  за предоставяне на игрите си в мрежата от пунктове, като същото важи и за електронното пространство, с изключение на играта  "Хайде да залагаме". Игрите от вида  Random Number Generator се предоставят изключително от ОПАП.

 

2. Премахва се всяка опасност от присъждане на вина за възможна държавна помощ от страна на Европейската комисия за сметка на фирмата.

 

3.Относно договореностите, отнасящи се до предоставянето на разрешение за експлоатация на автомати за игри и периода на удължаване на разрешението, ОПАП не понася пряка допълнителна икономическа тежест, тъй като добавеният данък и/или цена са необходими само в случай, че тези дейности доведат до свръх възвръщаемост.

 

4. Ако за периода на удължаване на изключителното разрешение от 2020 до 2030 г. ОПАП не успее да постигне първоначално предвидените нива на смесени печалби според пресмятанията на цената за удължаване на разрешението за този период, ОПАП ще получи обезщетение за различните предплатени на държавата данъци.

 

5. Мнението на главния прокурор на Европейския съд, във връзка с осъществяването на договора между гръцката държава и  Европейската комисия, допринася за прозрачността  и яснотата на законодателната рамка, които уреждат дейността на фирмата.

 

6.Фирмата контролира начина на осъществяване и прилагане на хармонизирането на законодателството що се отнася до печалбите на играчите.

Категории: ОПАП тотализатор хазартни игри монопол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus