Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската инвестиционна банка вля 550 милиона евро в гръцката икономика

11 Ноември 2013 / 20:11:26  Анастасия Балездрова
2129 прочитания

Договори за отпускането на заеми за развитие на стойност над половин милиард евро подписаха Европейската инвестиционна банка и гръцкото правителство. Парите са предназначени за подновяването на строителството на автомобилните магистрали, за изграждането на инфраструктура на местно ниво и финансиране на малки и средни фирми. За пръв път в своята история банката предприема мерки за решаването на наболелия проблем с безработицата в страната, която по последни данни е достигнала до 27 на сто.

Четирите споразумения бяха подписани на официална церемония в Атина с участието на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, министъра на вътрешните работи Янис Михелакис, министъра на развитието и конкурентността Костис Хадзидакис и министъра на инфраструктурите, транспорта и мрежите Михалис Хрисохоидис. Европейската инвестиционна банка бе представена от нейния президент Вернер Хойер.

Сумата от 550 милиона евро ще бъде разпределена по следния начин:

350 милиона евро за активирането на прекъснатите заради кризата строежи на автомагистралите по основния коридор в страната Патра – Атина – Солун. Заемът ще финансира изграждането на нова магистрала с дължина 239 километра и подобряването на 434 километра съществуващи участъци по същата основна пътна ос.

50 милиона евро ще бъдат отпуснати на държавния Фонд за депозити и кредити . „Тези средства ще преминат като директно финансиране към общините, които ще могат да ги използват за транспортни нужди, подобряване на пътната мрежа, образователна инфраструктура, опазване на културното и историческото наследство, ремонтиране на публични сгради, опазване на околната среда, енергийни нужди и туристическа инфраструктура”, заяви министърът на вътрешните работи Янис Михелакис.

Останалите 150 милиона евро ще бъдат разпределени между две банки – търговската Alpha bank и Кооперативната банка в Крит.  „Ще оползотворим 100-те милиона евро за финансирането на компании в сферите на индустрията, туризма и услугите. Ще дадем предимство на онези от тях, които изнасят своята продукция в чужбина”, посочи главният мениджър на банката Артемис Теодоридис. Той допълни, че намаляването на стойността на работната сила е подобрило бизнес средата в Гърция, но бюрократичните спънки продължават да създават сериозни проблеми. По думите му, друга пречка за развитието на малките и средни предприятия е високата цена на кредитирането в страната, която според него надвишава в пъти тази в северно европейските държави.

„Ние си сътрудничим с Европейската инвестиционна банка от 2007. Общата стойност на договорите помежду ни са за заеми в размер на 125 милиона евро. От тях 110 милиона вече бяха инжектирани на пазара. Целта ни е до края на годината да разпределим и останалите 15 милиона”, каза президентът на Кооперативната банка в Крит Йоанис Лембидакис. Той посочи, че 78 на сто от акциите на банката принадлежат на малки и средни фирми, предимно от Крит. „Изгодните условия при отпускането на кредитите спомогнаха решително за подобряването на икономиката на острова”.

Лембидакис посочи, че 50-те милиона евро, които се предвиждат за банката ще бъдат предоставени най-вече на устойчиви фирми в сферата на туризма, енергетиката и производството и търговията с хранителни продукти.

В рамките на конкретното сътрудничество Европейската инвестиционна банка ще осъществи пилотната програма „работа за младежите”. Тя се осъществява за първи път в Гърция и цели да се пребори с безработицата сред младежите. В тази връзка ще бъдат финансирани средни и малки предприятия от сферата на индустрията, търговските услуги и туризма, които изпълняват следните условия:

-          Да са дали работа на поне един допълнителен млад служител през изминалите шест месеца или да планират да наемат такъв в рамките на същия период от деня на подписването на договора с банката.

-          Да предоставят професионална подготовка или възможности за получаване на стаж или обучение на младежи.

-          Да си сътрудничат с технически училища, колежи или университети посредством предоставянето на работни места за младежи, например по време на летните програми за стаж.

Министрите на финансите и развитието приветстваха инициативата на Европейската инвестиционна банка. Янис Стурнарас посочи, че и бъдещите заеми ще бъдат използвани за финансиране на малки и средни предприятия и в сферите на здравеопазването, образованието и енергетиката.

Според министъра на развитието Костис Хадзидакис 550-те милиона евро ще решат донякъде проблема с ликвидността на гръцките компании. Той определи като важна ролята на Европейската инвестиционна банка . „До края на годината ще сме усвоили 635 милиона евро. Така за 2014 ще останат, за да бъдат усвоени 805 милиона евро”.

Хадзидакис посочи ефективността на системата Trade finance на ЕИБ, в която участват трите големи гръцки банки. „Тя гарантира банковите гаранции на търговските банки в Гърция на стойност около 500 милиона евро и те могат да се подновяват до три пъти годишно”.

Категории: ИкономикаКомпании Европейска инвестиционна банка финансиране малки и средни предприятия Янис Стурнарас надзорна тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus