Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската комисия настоява за разследване на причините за трагедията край Фармакониси

24 Януари 2014 / 15:01:30  GRReporter
1838 прочитания

Мария Спасова
    Трагедията край източния Егейски остров Фармакониси, при която загинаха 12 нелегални имигранти, предимно жени и деца бе разисквана официално на неофициалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на Европейския съюз, която се проведе вчера и днес в Атина. “Не знам какво се е случило във Фармакониси, защото не съм била там. Вие също не сте били там. Трябва да изчакаме резултатите от независимо разследване за причините за трагедията”, заяви Анна Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи на Европейския съюз.
    Трагедията се случи в края на миналата седмица, а вчера оцелелите при инцидента дойдоха в Атина и заявиха през сълзи, че гръцката брегова охрана нарочно е предизвикала обръщането на лодката и дори е пречела на спасяването на давещите се жени и деца. Това не е първият път, когато гръцката брегова охрана е обвинявана в подобни действия.
    “Единствената независима институция, която може да проведе такова разследване е независимото гръцко правосъдие и то вече се води. не мога да си обясня защо оцелелите нелегални имигранти са сменили показанията си - пред властите са казали, че бреговата охрана ги е спасила, а пред телевизионните камери казват, че тя е удавила близките им”, заяви министърът на търговския флот Милтиадис Варвициотис. Той изказа съжаленията и съболезнованията на гръцкото президентство за трагедията край Фармакониси и добави: “първата заповед пред бреговата охрана е да охранява границите на Гърция. Втората е да не допусне загуба на човешки животи”.
    Изненадващо, но бягството от затвора на един от най-кръвожадните гръцки терористи Христодулос Ксирос не е бил обект на интерес от страна на европейските партньори на Гърция. За сметка на това обаче Държавният департамент на САЩ официално заяви, че е във всекидневен контакт с гръцките власти и настоява за незабавното откриване и арестуване на Ксирос, който има няколко доживотни присъди за 5 убийства и 6 опита за убийства. Именно поради опасение от нов терористичен удар и то по гръцкото председателство на Европейския съюз, срещите в неговите рамки се провеждат в условията на изключителни мерки за сигурност - толкова големи, колкото в Гърция са се предприемали само по време на Олимпийските игри преди 10 години.
    Иначе борбата срещу тероризма е един от приоритетите на Съюза в периода 2014-2020. Комисар Малмстрьом съобщи, че над 1000 европейски мюсюлмани са заминали за Сирия и се сражават в гражданската война там. Някои от тях са стари познайници на тайните служби. “Тероризмът в Европейския съюз е вътрешен - той има религиозни корени, но и крайнодесни корени. Както например тук, в Гърция при убийството на рапъра Павлос Фисас”, каза още тя.
    “Не мога да коментирам дали Златна Зора е престъпна организация или не, защото с това се занимава гръцкото правосъдие и всяко мнение, изразено от мен ще е вмешателство в работата му. Но искам да ви припомня, че именно моят подпис стои под заповедта за арестуването на депутатите от тази партия”, отбеляза министърът за защита на гражданите Николаос Дендиас. Според него има тясна връзка между нелегалната имиграция и тероризма, който се възползва от нея.
    За първи път министрите на вътрешните работи и правосъдието са обсъдили възможността нелегалните имигранти да се пренасочват и към други държави, а не да се държат в първата държава от Съюза, в която са попаднали. Към това предложение на гръцката страна положително са се отнесли представителите на Германия. Освен нелегалната имиграция министрите са се занимавали и с легалната такава, съобщи министърът на вътрешните работи Янис Михелакис. Той уточни, че се разработва по-либерализирана процедура за даване на законни разрешения за престой и работа на хора от трети страни. Тази либерализирана процедура ще е съпроводена и с мерки за превенция и борба срещу проявите на ксенофобия и расизъм в европейските страни. Едновременно с това ще се популяризират и добри практики за интегриране на чужденците в местните общества.
  

Категории: трагедия във Фармакониси Анна Сесилия Малмстрьом Европейска комисия Никос Дендиас гръцко правосъдие Милтиадис Варвициотис министри на вътрешните работи и правосъдието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus