Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската комисия сезира Гърция за незаконни субсидии

08 Ноември 2014 / 14:11:42  GRReporter
744 прочитания

От Брюксел разследват вероятни незаконни държавни субсидии за приватизацията на държавни фирми за период от 20 години назад. Този факт обезпокои гръцкото правителство, защото това би издигнало препятствия в програмата за приватизация. Успоредно с това, органите на ЕС все още не са затворили папката с гаранциите, предоставени от  гръцкото правителство на публични и частни субекти, а продължава и разследването на закона за развитието.

„Черешката” е очакваното подробно разследване на Главната дирекция за конкуренцията на ЕК за продажбата на Компанията  за пренос на газ ДЕСФА на азербайджанската фирма Socar от Гръцката агенция за частна държавна собственост и компанията Гръцки петроли, Правителствени източници признават, че Комисията притиска Гърция, гарантирайки на кредиторите, че няма да се случи някакъв вид „отклонение” от договореното за развитието на страната.

Нерви в министерствата

В министерствата, участващи в приватизационната програма, връх вземат нервите, защото, от една страна Брюксел изисква ускоряване на процедурите, а от друга замразява договорите, за да ги провери за вероятни държавни субсидии или за нарушаване на конкуренцията. Неотдавна Главната дирекция за конкуренцията издаде решение относно Гръцките пощи, които са на пазара от 2012, но без да има развитие по въпроса, защото процедурата е „заседнала” в ЕК.

Решението на Комисията, разрешава на Гърция за момента да продължи да субсидира от бюджета предоставянето на така наречените универсални пощенски услуги до 2015. Но същото решение предвижда, че Брюксел започва разследване на източника на финансиране, в което ще бъдат включени алтернативните доставчици на пощенски услуги за периода 2015-2019, за да могат Гръцките пощи да гарантират предоставянето на универсалната услуга.

Това решение беше предшествано от друго- за металургичната компания ЛАРКО, която е включена в приватизационната програма. С това решение беше поискано преди няколко месеца компанията се възстанови сумата 136 млн. евро заради нарушение на правилата за конкуренция в областта на държавните субсидии, въпреки че металургичната фирма е единственият производител  на  никел в ЕС и никой друг не се конкурира с нея. Разследването на Европейската комисия започна през 2013.

Започнато е и друго разследване за държавните субсидии към компанията Гръцки отбранителни системи, които се продават от 2012. Според данните на Гърция, компанията е получила държавна гаранция за заеми на стойност 942 млн. евро, от които държавата е покрила със собствени кредити разходи над 240 млн. евро. Европейската комисия счита, че гаранцията от 942 милиона евро е „осигуряване на финансово предимство” на фирмата и настоява за  контрамерки. Междувременно, започнали са  разследвания за Гръцките железници, за електрическата компания ДЕИ, както и за други фирми, които  предизвикат страх в обществото и потенциалните инвеститори

Държавните гаранции за заеми

Междувременно, в правителство цари безпокойство и за това какво ще се случи с гаранциите, които държавата е предоставила за кредитите на частни и държавни фирми. Това в твърде чувствителна тема, за която докладът на главния одитор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис показа, че е имало проблемни гаранции за кредити до 3.7 милиарда евро от 3006 до 2011.

Комисията се намесва и е изпратила писмо до министерството на финансите, искайки отмяната на съответния закон. По времето на Янис Стурнарас като министър са съставени две групи-една законодателна комисия, която да промени рамките на държавните гаранции, и една работна група, която да създаде нов закон да държавните гаранции. Въпреки това, изглежда,че няма напредък по темата, но рано или късно тя отново ще излезе на преден план.

Според Държавния законодателен съвет, след издаването на решението на ЕК, с което режимът на държавни субсидии под формата на уреждане на задължения с държавна гаранция е обявен за незаконна държавна субсидия, това означава, че предоставените от държавата гаранции са невалидни.

Ако министерството на финансите се съобрази с това мнение ще се получи нещо като домино с непредвидими събития, подчертават осведомени източници.

В момента протича и друго разследване на ЕК, след като одиторите й са открили, че механизмът на финансиране на субсидиите функционира в нарушение на правото на ЕС. Ако това бъде доказано, Гърция ще бъде принудена да връща огромни суми.

 

Категории: Европейска комисия държавни субсидии приватизация нарушения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus