Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейският съюз няма да се конфронтира с Русия за енергетиката

16 Май 2014 / 17:05:06  Анастасия Балездрова
713 прочитания

Европейските министри на енергетиката се обединиха около позицията, че секторът не е подходящ, за да бъде използван сред санкциите срещу Москва, заяви в Атина ресорният комисар Гюнтер Ойтингер.

„В никакъв случай не бихме искали прекъсване на доставките на природен газ. Очакваме от Русия да гарантира доставките към Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани”, каза той по време на пресконференцията след края на неформалната среща на европейските министри на енергетиката в Атина.

Ойтингер допълни, че в момента текат усилени преговори на Европейския съюз с правителството на Украйна и ръководствата на газовите компании „Нафтогаз”и „Газпром”, както и че предстои среща на министерско ниво. „Целта на всички тези усилия е на 1 юни да е гарантирана както сигурността, така и нормалното изпълнение на доставките. Умерен оптимист съм, че през следващите 14 дни този въпрос ще бъде решен ”.

На въпрос как е толкова сигурен, че Украйна ще успее да изплати задължениятаси към Русия в рамките на този срок и откъде ще намери необходимите средства за това, Ойтингер отговори, че Европейският съюз и Международният валутен фонд са взели решение да подкрепят финансово Украйна. „Разбира се, украинското правителство ще реши как да използва тези средства, но имаме основание да вярваме, че част от тях ще бъдат оползотворени за изплащането на тези задължения”.

Освен приоритетните въпроси около Русия и Украйна, основните теми в дискусиите на министрите на енергетиката са били енергийната диверсификация, пестенето и по-ефективното използване на енергия и инвестициите в сектора.

Еврокомисарят посочи, че целта на Европейския съюз е да подсигури повече от един доставчик на природен газ. „Искаме Русия да продължи да бъде наш партньор, но също така искаме да не сме зависими от един доставчик”, каза той. Като такъв се очертава Норвегия и дори министърът на енергетиката на скандинавската страна в участвал в заседанията през последните два дни. За да не остане Европа без газ се разглежда също увеличението на количеството газ в запас от 30 дни, каквото е споразумението с Русия днес, на 50 или 60 дни.

„От там нататък търсим и други потенциални доставчици, включително на втечнен газ като Либия, Катар и Канада. Очакваме също задействането на газопровода TAP и мрежата от интерконектори, които ще пренасят газ към други европейски държави”. Ойтингер посочи, че създаването на инфраструктура продължава да е един от основните приоритети на Европейския съюз, тъй като построяването на газопроводи с възможност за промяна на посоката на движение на газта (reverse flow) и взаимен пренос на газ между страните – члеки ще предостави на Европа по-голяма енергийна независимост.

Еврокомисарят посочи още, че на следващата официална среща на енергийните министри Комисията ще предложи двустранните споразумения между страните – членки, както и договорите им с трети страни за доставка на газ да се обсъждат на централно ниво. По думите му общата енергийна политика и общото договаряне ще направи Европейския съюз по-силен в преговорите.

В същото време той се обяви срещу предложението на някои европейски държави за определяне на единна цена газта на политическо ниво. „Това се противопоставя напълно на правилата на свободния пазар и конкуренцията. Освен това не е възможно да съществува единна цена на газта, без да има единен пазар на природен газ. Ако бъде създаден такъв по подобие на общия пазар на петрол тогава ще може да бъде постигната еднаква цена”.

Европейският съюз следи отблизо и процесът на приватизация на гръцката газова компания ДЕСФА, която ще бъде откупена от азербайджанската държавна газова компания СОКАР. Комисарят Ойтингер посочи, че тя е важна стъпка по отношение на диверсифицирането на енергийните доставки към Европа и допълни, че процесът напредва и приватизацията се очаква да приключи до края на годината.

От своя страна гръцкият министър на енергетиката Янис Манятис заяви, че правителството на страната подкрепя възможно най-скорошната продажба на компанията. Той допълни, че от своя страна Гърция е подготвила почти напълно документацията, завършила е обмяната на документацията с Европейската комисия, а Регулаторният енергиен орган е издал разрешението си за осъществяването на продажбата. 

Категории: Политика Европейски съюз Русия Украйна природен газ доставки енергетика неформална среща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus