Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейският съюз такъв какъвто го познаваме си отива, казват гръцките комунисти

27 Април 2012 / 16:04:54  Виктория Миндова
1103 прочитания

Европейският съюз такъв какъвто го познаваме замира, казва главната секретарка на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига. Ден след поредната реч на Самарас, Папарига свика предизборна пресконференция в зала Запио в Атина. На нея тя се опита да изясни на къде трябва да поеме Гърция, ако на седми май месец гръцките комунисти спечелят властта.

Гърция трябва да напусне Европейския съюз и да отпише на 100% външния дълг. “Тогава еврото като валута вече ще ни е ненужно. Единната валута представлява обвързване, което може да не е само финансово, но и икономическо и социално. Рано или късно Европейският съюз ще приключи във формата, в която го познаваме”, предвижда Папарига . Той ще се преобразува в нова формация, в която страните-членки вътре в съюза ще са направили съюзи със страни извън него, за да постигнат свои частни интереси”. Тя отбеляза, че не е изключено в най-близко бъдеще да бъде изключена не само Гърция, но и Португалия или Ирландия го.

“Затова по-добре да напуснем съюза сега с наши условия, отколкото да чакаме да ни изхвърлят. Когато дойде този момент, тогава ще настане истинска трагедия за гръцкия народ”, казва главната секретарка на комунистическата партия. Според нея излизането от еврозоната е абсолютно логично продължение на анти-меморандната политика. Папарига подчерта, че фискалните проблеми на единната валута притискат не само Гърция, но и останалите страни от съюза.

“Смятам, че народът рано или късно ще повярва в себе си, за да може да направи правилния избор. В големите промени, народът ще е главен герой, а не ККЕ. Ние просто ще сме в първите редици”, обещава Папарига. Алека Папарига призова всички разочаровани от политиката на ПАСОК и Нова Демокрация да гласуват за Гръцката комунистическа партия ККЕ. “Всички знаят позициите ни. Те не се променят от вечерта до сутринта. Ние имаме постоянна позиция по всички важни въпроси и хората знаят това”. Тя не смята, че комунистическата партия ще бъде избрана за първа партия на идните избори, но e сигурна, че рано или късно политическият модел в Гърция ще остане без алтернативи и тогава ще дойде време народът (с политически глас на ККЕ) да управлява. Папарига обвини досегащната власт, че не игноорира предложенията на комунистическата парития, въпреки, че те не са били продиктувани от идеологически предобеждения. “Внесохме в парламента предложения за изменението както на закона за пенсионното осигуряване, така и за здравните фондове. И двете бяха отхвърлени”, оплака се тя.

Папарига атакува остро позициите на радикалната левици СИРИЗА, лидерът на която обяви, че е готов да се съюзи с дясно-центриската новосформирана партия на Панос Каменос “Независими гърци”, за да вземат властта от ПАСОК и Нова Демокрация. “Ние няма да участваме в никакви съюзи и коалиции, защто по този начи ще предадем доверието, което народът ни гласува”, казва Папарига. Настоява, че който казва, че ще отиде в Брюксел да предоговаря условията по заема, лъже. Тя подчертава, че ККЕ е против цялата логика на кредитирането на страната от Международния валутен фонд и европейските страни-членки.  

Категории: Политика Папарига гръцка комунистическа партия ККЕ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus