Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фабриката за приказки на Андонис Самарас @ Zappeio 3

22 Април 2012 / 15:04:33  GRReporter
1048 прочитания

Мария Спасова
    Да си гласоподавател от Източна Европа и да си преживял прехода от централизирана към пазарна икономика е голяма школа. Тя те ваксинира срещу всякакъв вид популизъм завинаги, научава те, че лесните решения всъщност не са решения, показва ти, ако не вземеш живота си в свой ръце, държавата никога няма да го стори заради тебе. Ако си преживял шоковата терапия в бившия социалистически блок, никой не може да те излъже, че ще изведе една икономика от дълбока рецесия към икономически ръст само като извади от десния си ръкав няколко милиарда евро от ЕСПА или който и да е фонд на Европейския съюз.
    Затова на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас щеше да му е много трудно  да спечели с днешната си реч аудитория в Източна Европа. Не че каза нещо грешно. Напротив. Просто не успя да ни убеди, че думите му няма да останат добро намерение. Едва ли в момента в Гърция има политик, който да не иска да изведе страната от рецесия и да я изкара на пътя на устойчивия икономически ръст. Какво трябва да се направи също не е загадка. Въпросът е кой има политическата воля да извърши болезнените реформи, а точно на него Андонис Самарас не отговори.
    В предизборното блюдо на Нова демокрация има намаляване на данъците - според световните икономисти това е първото условие за възстановяването на ръста на Брутния вътрешен продукт. Идеята гали ушите на опосканите гръцки данъкоплатци. Предлага се въвеждане на плосък данък от 15% за всички юридически лица, а най-високата ставка при физическите да е 32%. В същото време обаче се предлага увеличаване на данъка печалба и нито дума не се споменава за извънредния данък “Солидарност”, който всъщност вече стана редовен. Всъщност, именно Нова демокрация бе първата партия, която въведе практиката на извънредните данъци, когато предизборно през 2009 правителството на Костас Караманлис обложи хората с високи доходи, за да раздаде безплатни ноутбуци на учениците в средните училища. Това, разбира се, нито предотврати изборната му загуба през октомври същата година, нито направи образователната система в Гърция по-добра.
    Предлага се ДДС да се намали на 19 на сто, а за туристическите пакети до 5 на сто. Националният бюджет обаче е разчетен при други данъчни величини, какво ще компенсира намаляването на приходите от данъци, не стана ясно. В същото време Андонис Самарас обеща, че заплатите и пенсиите няма да се намаляват повече, а 13-та и 14-та заплата няма да се пипнат. Както е известно, най-голямото перо в държавния бюджет са разходите за заплати и пенсии. Или те трябва да се намалят, или трябва да се намали броят на хората, които ги получават. Лидерът на Нова демокрация не обяви, че ще има съкращения на държавни служители. Но дори и да го беше направил, защо гласоподавателите непременно да му вярват, след като именно неговата партия направи големия бум в държавните назначения 2004-2009?
    Част от синьото меню до вота на 6 май е предназначено за собствениците на недвижими имоти. Хиляди семейства очакват отменянето на поголовния жилищен данък за пъвото жилище, тъй като е несправедлива данъчна тежест за хората с ниски доходи. Самарас се съгласи, че е несправедлив и обеща да го замени с нов имуществен данък, който ще се определи с нов закон. Обяви не узаконяване, а ново “окончателно уреждане” на незаконното строителство, от което очаква постъпления от най-малко 9 милиарда в следващите 4 години. Кой обаче гарантира, че незаконното застрояване няма да продължи със същите темпове? Ще бъде ли поне един незаконно строен имот сринат сбагер, пък ако щете и хей така, за назидание на останалите?
    Нашите стари познайници, банките, също бяха посмъмрени, че не осигуряват ликвидност на пазара. Но като мине рекапитализацията им и като вземат парите, които Марио Драги раздава от Франкфурт, всичко ще се оправи и правителството ще ги притисне да намалят лихвите. Андонис Самарас обяви тригодишен гратисен период за жилищните заеми за първо жилище на хора, останали без работа. Той героично обяви, че ще се бори срещу картелите на пазара и ще руши монополите, но не каза нищо за либерализирането на пазара на труда и как точно ще се пребори с отварянето на професиите. От една страна се обяви за привличането на чужди инвестиции, но от друга не каза какво толкова лошо има ако в гръцките банки, например, влязат чужди капитали.
    Патетично се обяви срещу коалиция с ПАСОК с аргумента, че не може да намалява данъците заедно с тези, които ги увеличиха и не може да намалява държавните разходи с тези, които обявиха, че “пари има”. С кой обаче точно ще управлява не стана ясно.
    Зала Запио беше препълнена със желаещи да чуят фабриката за приказки на Андонис Самарас. Познати лица на отегчени чуждестранни кореспонденти, които “вече са я слушали тази реч” и по-малко познати на нови колеги все още изпълнени с любопитство да разберат какво точно става в гръцката политическа система. Гръцки журналисти, кръжащи около Нова демокрация, които надушват аромата на властта и започват да си постилат чергата към нея. Бизнесмени с консервативни убеждения като Константинос Михалос, президент на Атинаската индустриална камара. Бивши министри като Фани Петрелия и настоящи като министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос. Евродепутати като Георгиос Кумуцакос и вицепрезидента на Европейския парламент Роди Краца. “Не си мисли, скъпа моя, че всички, които му ръкопляскат в момента ще гласуват за него. Димитрис Аврамопулос ще е първият, който ще му подлее вода”, ми казва възрастна атинянка - обикновена гласоподавателка, дошла просто да чуе какво ще каже Самарас.
 

Категории: Андонис Самарас предизборна кампания Нова демокрация Запио 3 икономическа криза предложения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus