Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Fairfax Holdings купува Eurobank Properties

19 Юни 2013 / 16:06:07  GRReporter
1095 прочитания

Канадската Fairfax Holdings ще увеличи дяла си в Eurobank Properties от 19% на 42%, като общата стойност на инвестицията на международния инвестиционен фонд в компанията за недвижими имоти достига 164 милиона евро. Става дума за същия холдинг, за който преди няколко месеца излязоха слухове, че е готов да инвестира един милиард евро в Националната банка на Гърция. Тази информация се оказа невярна, но инвестицията в Eurobank Properties се потвърждава.

“Това действие показва вот на доверие към държавата ни”, коментира заместник-изпълнителният директор на Eurobank Никос Карамузис. “Става върпос за финансова сделка, която ще реформира Eurobank Properties и позволява на компанията да поеме водеща роля в процеса на приватизация на публичните недвижими имоти”.

Според оповестената информация Eurobank Properties ще инициира повишение на акционерния капитал, като първо ще даде преференциално право на закупуване на акции на старите акцинери. С повишението на капитала компанията цели да набере около 200 милиона евро, с цена на една акция 4,8 евро.

След края на процеса Fairfax Holdings ще държи 42% от компанията,. Eurobank, която досега беше главният акционер на дружеството за търговия на недвижими имоти, ще остане с около 33,5%.

В условията на сделката е включено, че Eurobank и Fairfax ще сключи споразумение, което ще позволи на Eurobank да запази контрола върху управлението на Eurobank Properties до 30 юни 2020, а Fairfax ще може да упражнява право на вето. Това условие ще стане невалидно, ако през следващите години делът на Eurobank в Eurobank Properties падне под 20%.

“Гърците преминаха през огромни трудности, но смятаме, че вече има светлина в края на тунела”, казва президентът и изпълнителен директор на Fairfax Finanial Holdings Прем Уатса. “Ние вярваме, че страната е направила значителни стъпки за справяне с основните проблеми в основни сектори на икономиката, като по този начин насърчава чуждестранните инвестиции и създава положителен стимул за увеличаване на заетостта и икономическото развитие на страната”.

“В този контекст, ние решихме да засилим нашето сътрудничество с Eurobank Properties и компанията-майка Eurobank, която е една от най-големите финансови институции в Гърция и регионът”, казва Уаста и определя Eurobank Properties като една от най-добре управляваните компании за недвижими имоти в Югоизточна Европа. “Компанията притежава много силен портфейл от недвижими имоти, стабилна печалба, сериозни възможности за развитие и първокласен персонал, който се ръководи чудесно от изпълнителния директор Георгиос Хрисакос”, казва Уаста, според който Хрисакос има рядко срещан талант в международния бизнес с недвижими имоти.

От Eurobank също изразяват задоволство от сделката, като Карамузис подчертава, че Fairfax ще покрият над 144 милиона евро от 200-милионното повишаване на капитала на Eurobank Properties. Съветник по сделката е Eurobank Equities. Тя трябва да получи всички необходими регулаторни разрешения и да бъде финализирана през третото тримесечие на 2013 година. От Eurobank очакват, планираната продажба да засили допълнително капиталовата позиция на банката, която попълни празнините в собствения капитал от средствата на Гръцкия фонд за финансова помощ.

Категории: ИкономикаКомпании Fairfax Holdings Eurobank Properties
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus