Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фалира символът на гръцкото благополучие

15 Септември 2010 / 14:09:52  GRReporter
3803 прочитания

Една след друга големи гръцки компании започнаха да обявяват фалит в страната. След познатите ни случаи със супер-маркетите Атлантик и Алди, както и веригата от магазини Fnac, спиране на плащанията обявиха и от корпоративната група Хотелиерско дружество Вардис АД. Тя е собственик на петзвездния лукс-хотел Педеликон в северните предградия на столицата. Хотелиерското дружество Вардис притежава също така кетъринг компания, 32 декара недвижим имот за даване под наем за организация на празненства и конференции. Други активи на компанията са разпределени в три луксозни ресторанта в марината за яхти Фолизмос, фабрика за производство на луксозни текстилни изделия Αster Κin и немската франчайз марка за захарни изделия Εric Κayser.

Една от главните инвестиции на корпоративната група обаче остава хотелът Педеликон, който е основан през 1927 и през годините е приютил велики имена, като това на Елевтерос Венизелос. В средата на 80-те година хотелът става собственост на австралиецът с гръцка кръв Харис Вардис, който съживява старата слава на Педеликон. Последната реконструкция на хотела е направена през 2004 година, като са добавени 14 нови луксозни апартамента на четвъртия етаж и 3500 квадратни метра допълнителна площ около основното тяло на сградата. Независимо от дългогодишната му величествена история, днес над него е надвиснала ипотека от 25 милиона евро. Най-голяма вреда на финансите на корпорацията е нанесла компанията Εric Κayser, която е регистрирала загуби за миналата отчетна година от около 5-6 милиона евро и тази година продължава да потъва.

Друга известна компания за организация на луксозни празненства и богати корпоративни събития, която се оказа, че издъхва е Платис АД. В края на август тя също обяви несъстоятелност, като по този начин около 180 работни места са заплашени от закриване. Официалното съобщение на компанията гласи, че в последната година оборотът е намалял с 40%, а оперативните разходи са се увеличили значително след последното вдигане на данъци и акцизи. В същото време задълженията на предприятието са нараснали, което е довело и до решението на управителния съвет да обяви спиране на плащанията според член 99 от закон 3588/2007 за Обявяване на фалит. Според съобщението на Платис АД около 60 на сто от приходите на компанията са идвали от организирането на корпоративни събития, като конференции и тържества. Техният брой обаче в рязко намаля в условията на икономическата криза, развихрила се в от началото на 2009 година. Останалите 40% от приходите в компанията са идвали от организацията на пищни сватби и кръщенета, които в същия период започнаха да намаляват своите бюджети. В търсенето си на нови стратегически инвеститори, които да влеят свежи пари в бизнеса, Платис АД удря на камък. Това не е неочаквано поради факта, че целият гръцки пазар чувства липсата на ликвидни средства след прилагането на рестриктивните икономически мерки на правителството на Георгиос Папандреу.

Компанията Платис АД започва дейност още пред 27 години, като през 2001 се обединява с международната компания за Εures. Това е и златният период на новото дружество, което по това време разполага с капитал от 1,5 милиарда евро и предлага организация на луксозни обществени събития с капацитет до 8000 души. Първият удар идва през 2007, когато отчетната година завършва с половин милион евро загуби. През тази година общата сума на капиталите на компанията достига 900 хиляди евро, а задълженията към банки и други финансови институции е 850 хиляди евро. След настъпването на международната икономическа криза нещата се влошават дори повече и големите задължения към социално-осигурителната каса (ИКА) и доставчици започват да се трупат. Компанията продължила да работи по инерция с надеждата, че ще дойдат по-добри времена до лятото на 2010, когато както много други фирми обяви фалит.

Според последното публикувано проучване на Съюза на гръцките търговци, първите жертви на новите икономически условия в страната са вносителите, търговците и в частност производителите на дрехи и обувки. Както писа по-рано тази година GRReporter началния удар на кризата поеха и не издържаха немалък брой от малките и средни предприятия в страната. Днес се оказа, че е дошъл момента и на големите играчи. В поредицата от компании обявили несъстоятелност се нареди и представителството на Гърция за известните марки Τimberland и Νautica Риденко Комършал АД. Според данните за компанията, 2009 година Риденко Комършал АД е декларирала общ годишен оборот от 43 милиона евро, а задълженията й към финансови институции е достигало 53,3 милиона евро (24,8 милиона евро дългосрочни кредити и 28,5 милиона евро краткосрочни). Още по-озадачаващ е факта, че през същата година управлението на компанията е взело решение да похарчи 20 милиона евро за реклама, а административните разходи са стигнали 7,5 милиона евро. След острото свиване на пазара компанията-представител за Τimberland и Νautica прибегна до познатият параграф 99, като паралелно потърси и съдействието на финансово-консултантската фирма Deloitte Βusiness Solutions, която да им помогне да с изготвянето на оздравителен план.

Категории: ИкономикаКомпании банкрут фалит Педеликон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus