Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фалитът няма да е катастрофа, казват от СИРИЗА

16 Август 2012 / 17:08:08  GRReporter
1178 прочитания

Нова Демокрация определи като скандално твърдението на парламентарния говорител на СИРИЗА Панайотис Лафазанис, че фалитът не би бил катастрофален за Гърция. Лафазанис е един от старите и високопоставени членове на опозиционната радикална левица и е отявлен поддръжник на връщането на драхмата. В интервю за радио “Алфа” той е заявил: “Фалитът не е задължително да бъде катастрофален. Това е оръжието на слабите, когато достигнат до точката, в която не могат да си плащат задълженията. Не трябва да го описваме като Торбалан.”

Отговорът на Нова Демокрация дойде незабавно с официално прессъобщение, в което се казва, че Лафазанис трябва да се срамува, че подстрекава към провал страната и народа. “Парламентарният говорител на СИРИЗА Панайотис Лафазанис доказа с днешните си изявления, че се надява страната да банкрутира. Преди няколко седмици изиска необезпокоен изхода на Гърция от еврозоната и Европейския съюз. Нито народът, нито правителството обаче няма да му направи тази услуга. Подобни изявления са срам”, се казва в изявлението на управляващите.

Междувременно извън Гърция слуховете за ново окастряне на външния дълг стават все по-упорити. Според Ройтерс Европейската централна банка разглежда вариант за ново преструктуриране, който ще намали дълга с приблизително още 100 милиарда евро и неговото ниво да достигне 100% от БВП. В допълнение Гърция се готви да поиска допълнителна отсрочка от две години на сегашната програма за финансова помощ след оповестяване на септемврийския доклад на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Все още няма официално съобщение за тези намерения, но според местните икономисти външният дълг остава неуправляем въпреки съкращенията, които понесе с процеса PSI+.

Следващата седмица се очаква премиерът Андонис Самарас и министърът на военната защита Димитрис Аврамопулос да посетят Германия. Там консервативните гласове продължават да настояват, че Гърция няма право да иска повече услуги. Начело на този “хор” е министърът на икономиката Филип Рьослер, който е категоричен, че без стриктно прилагане на заложените в Меморандум 2 реформи, средиземноморците не могат да очакват нито отсрочка, а още по-малко трети помощен пакет.

Категории: Политика Лафазанис Нова Демокрация СИРИЗА скандал фалит Филип реслер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus