Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фиктивни гръцки транспортни фирми в България спестяват милиони от данъци

21 Февруари 2012 / 14:02:46  Виктория Миндова
2950 прочитания

Счетоводни бюра от Гърция и България помагат на шофьори на камиони и цистерни да отварят фиктивни фирми в Благоевград и Петрич, за да могат да заобикалят закона и данъчното облагане. Твърдението е на председателя на Федерацията на гръцките собственици на камиони Апостолос Кенанидис, който направи отворено обръщение към медиите, за да даде гласност на проблема. Според данните на федерацията над 4000 камиона и 500 фирми на гръцки собственици са били регистрирани на българска земя в последните години след влизането на страната в Европейския съюз. Почти всички от тези фирми действат на ръба на закона, а някои от тях и извън него с единствена цел да подбият цената на предоставяните услуги.

“Гръцки собственици на фирми за транспортни услуги отварят фиктивни фирми в български градове близки до границата с Гърция, за да могат да извършват данъчни нередности. Проблемът не е просто, че отварят централи в Благоевград например, а че колите им никога не преминават границата, за да се регистрират; никога не минават на задължителния контролен преглед и никога не биват проверявани от контролните служби, за да се засекат нередностите”, казва пред GRReporter Кенанидис.

Ключова роля за създаване на централа с българска регистрация на гръцките собственици на камиони играят конкретни счетоводни бюра, които рекламират дейността си. Председателят на автомобилната федерация казва, че техни реклами могат да се видят в специализираните за списания за товарен транспорт или сайтове с подобна тематика. “Тези фирми предлагат срещу определено възнаграждение да оформят всички необходими документи, издават разрешения за дейност и удостоверения за преминат технически преглед без дори самата кола да преминава границата. Както разбирате става дума за комбина, която има за единствена цел заобикалянето на закона”.

Председателят на федерацията обяснява, че тези негови колеги, които се движат в сянката на закона работят главно за търговските маршрути Гърция-Италия. “Там контролните мерки са по-гъвкави, ако можем така да ги наречем”, казва многозначително професионалният шофьор. Той подчертава, че по тези примно-пропусквателни пунктове един камион с нередовни документи може по-лесно “да мине между капките”. Кенанидис твърди, че гръцките шофьори със съмнителните български регистрации много често отчитат един товар, който струва (например) три хиляди евро за пет хиляди евро. Те извършват средно между 250-300 курса, а на края на годината отчитат в България, че са извършили 15-20 курса. “Проблемът е, че няма контролна система, която да направи кръстосана проверка на данните, за да установи тези нарушения”.

Кенанидис обяснява, че управлението на федерацията има информация от първа ръка за злоупотребите. “Това са наши колеги. Ние работим рамо до рамо с тях. Освен това рекламите на посредническите бюра, които извършват тези услуги могат да се видят навсякъде”.

След разпространяване на проблема до епидемична скорост Федерацията на гръцките собственици на камиони се обърнала за помощ към гръцкото министерство на транспорта. Работна група от специалисти от Гърция поискала среща с представители на сектора и българското министерство на транспорта в София, на която представили проблема. “Нали разбирате, че тази комбина, която са създали ощетява и двете страни”, настоява председателят на гръцката федерация. Според него срещата с българските им колеги няма да даде особен резултат, защото представителите на транспортното министерство са признали, че не могат да направят много по въпроса. “Единственото обещание, което ни дадоха е, че при подновяване на разрешителните на товарните автомобили, данъчните и митниците ще могат да извършат проверка -  това е крайно незадоволително”, казва Кенанидис. Решението намерено на срещата е София миналата седмица не решава проблема според гръцката федерация, защото лицензите за професионалните шофьори се подновяват всеки пет години. “Значи трябва да чакаме цели пет години някой да прави беззакония, за да може след това да му се направи проверка?”, завършва риторично Апостолос Кенанидис. 

Категории: ИкономикаПазари транспорт камиони данъчни измами Гърция Петрич Благоевград
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus