Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция

22 Февруари 2012 / 14:02:38  GRReporter
1151 прочитания

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch понижи категирията на Гърция от СCC в С, предават световните агенции. Решението на агенцията е предизвикано от съобщението на гръцкото правителство, че частните кредитори на Гърция ще трябва да се включат в програмата за обмяна на държавни ценни книжа. В официалното съобщение на Fitch се казва, че понижението на крдитния рейтинг е следствие от решението на Eurogroup за отпускането на втори спасителен пакет на Атина, в който се включват и частните кредитори в процедурата PSI.
    “Ако обмяната на държавните ценни книжа се състои, това ще е твърде неприятно развитие за гръцкия дълг”, смятат експертите на Fitch. Според тях ако намаляването на гръцкия дълг се извърши чрез процедурата PSI - Private Sector Involvement и засегне частните кредитори, това ще означава Rating Default и страната ще бъде поставена в категорията Restricted Default.
    След като приключи процедурата по обмяната на облигациите с нови,  ще има нова оценка от страна на Агенцията и в зависимост от икономическата картина, която ще се оформи в Гърция от Fitch ще решат в каква категория да сложат страната след фалита.
 

Категории: Fitch агенция за кредитен рейтинг понижение гръцка икономическа криза еврозона кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus