Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Франсоа Оланд обявява създаването на Френско-гръцки бизнес съвет

19 Февруари 2013 / 16:02:28  Виктория Миндова
882 прочитания

Франсоа Оланд пристигна на официално посещение в Атина. Той се срещна с премиера на страната Андонис Самарас, с партньорите от коалиционното правителство Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, както и с президента на републиката Карлос Папуляс. Целта на посещението му е да окаже подкрепа на Гърция в опитите за финансово възстановяване и да постави основите на задълбочаването на бизнес отношения между двете страни.

“Сектори като туризма и здравеопазването в Гърция имат нужда от техническа подкрепа. Опитът на Франция в тези области е на разположение на Гърция”, каза Оланд след сутрешната си среща със Самарас. Той поясни, че френските предприятия искат да вземат активно участие във възстановяването на гръцката икономика. Оланд подчерта, че горещо поощрява френските бизнесмени да се включат в приватизационната програма на Гърция, която разкрива добри възможности за инвестиции.

В рамките на посещението на френския президент в Атина двете страни подписаха договор за сътрудничество в областта на туризма и се създаде Френско-гръцкия бизнес съвет. “Не съм в Гърция, за да продам въоръжение, защото и това се чу. Тук съм да подпомогна да сe възстанови доверието в Гърция”, поясни Оланд и подчерта, че съпричастието на Европа не се изразява само в отпускане на ликвидност, но и в стимулиране на икономическия ръст.

Самарас определи посещението на Оланд като вот на доверие и подкрепа към средиземноморската страна. “Обсъдихме възможностите за френски инвестиции в секторите на строителството, армията и управлението на водните ресурси. Франция ни подпомага активно и имаме отлични отношения в областта на публичното управление”, заяви гръцкият премиер.

Председателят на Съюза на гръцките индустриалци Димитрис Даскалопулос заяви, че кризата изисква от Гърция не само да сложи финансите си в ред, но и да се погрижи за обществото. Новите инвестиции ще отворят нови работни места и ще подпомогнат икономическото възстановяване. “Народът ни се надява да заживее в европейска среда, която се определя от икономически ръст, съпричастие и национален плурализъм”, казва Даскалопулос. Той поясни, че сега средата е много по-подходяща за инвестиции. Даскалопулос е категоричен, че съюзяването на силите между Франция и Гърция ще улесни преодоляването на икономическата криза.

В Гърция има фирми, които устояват на кризата, настоя от своя страна Танасис Лавидас, който е председател на отдела за международни връзки към Съюза на гръцките индустриалци. Той заяви, че френското предприемачестово има доминираща роля в страната и добави: “Тук сме, за да обсъдим с френските си колеги конкретни бизнес планове и действия”.

Оланд потвърди, че френските предприятия имат интерес да инвестират в Гърция. Обединяването на силите ще донесе обща полза за цялата еврозона. “Колкото по-бързо Гърция излезе от кризата, толкова по-бързо Европа ще възвърне динамичния си положителен ръст”, настоя френският президент. Самарас от своя страна подметна шеговито, че двете страни може лесно да достигнат общите си цели защото: “Ние сме франкофони, а вие сте гръкофили”.

Андонис Самарас заяви, че създаването на Френско-гръцки бизнес съвет открива нова глава в историята между двете държави, от която се надява да излязат реални резултати и да се появят инвестиционни възможности, както за Гърция, така и за Франция.

Оланд подчерта, че двете страни са свързани с дългогодишно приятелство. Той поздрави задочно Ангела Меркел за решението да задържи Гърция в рамките на еврозоната с третия пакет за финансова помощ. Оланд не пропусна да отбележи, че Гърция е предприела много сериозни мерки, за да получи финансова помощ от Европа.

“Спечелихме първите битки. Еворзоната излезе от тежката криза. Сега трябва да инвестираме в Гърция. Това е целта на моето посещение”, каза френският президент. Той подчерта, че в Гърция действат над 120 френски предприятия, които дават около 30 хиляди работни места и имат оборот над два милиарда евро.

“Не мога да обвиня френските фирми, които се оттеглиха от гръцкия пазар”, каза той и добави, че сега неговата задача е да се опита да привлече тези компании обратно. Олад заяви, че не само големите фирми трябва отново да обърнат внимание на Гърция, но и малките и средни предприятия. “Нито услуги, нито предимство искаме”.

“Каня френските предприятия да дойдат в Гърция. Ако искаме френско-гръцките връзки да се затвърдят, трябва повече френски фирми да установят дейност в страната”,посочва президентът и настоява, че ключовият израз за постигане на общите цели на двете страни е положителен икономически ръст, който трябва да се възстанови в Европа.

След това той се обърна с по-строг тон към предприемачите в залата и заяви, че публичния сектор е изпълнил задълженията в сближаването на двете страни. Сега и бизнесът да изпълни своите.

Френските бизнесмени се заинтересуваха за приватизационната програма на Гърция и как тя е развита в програмата на правителството. Самарас подчерта, че според програмата, която страната е задължена да следва през 2013 държавната хазна трябва да събере 2,6 милиарда евро от приватизация. Сделките, които предстоят да се извършат са за продажбата на ОПАП, ДЕПА и ДЕСПА и трябва да бъдат завършени тази години. “Без да искам да звуча твърде позитивно, смятам, че с продажбата на тези предприятия могат да ни донесат повече от 2,6 милиарда евро”.

Категории: Политика Франсоа Оланс Атина посещение Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus