Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Френските банки искат да засилят позициите си на гръцкия пазар

13 Септември 2012 / 20:09:17  Виктория Миндова
960 прочитания

Френските банки и компании искат да увеличат влиянието си в Гърция. Това стана ясно след посещението на френския финансов министър Пиер Московиси в Атина. Той се срещна с премиера на Гърция Андонис Самарас, с финансовия министър Янис Стурнарас и с министъра на икономиката и развитието Костис Хадзидакис. След срещата с гръцките политици френският министър заяви, че страната трябва да действа решително в този труден период. Той настоя, че правителството трябва да въведе финансовата консолидация. Добави, че процесът е труден, но необходим. Франция е готова да помогне с всички възможни средства, но Гърция трябва да изпълни задълженията си към договора за финансова помощ.

След срещата на Московиси с гръцките си колеги стана ясно, че Франция проявява интерес към приватизационните процеси в Гърция. Френски предприятия искат да навлязат на гръцки пазар и раздържавяването е една добра възможност да се направи това. За банковия сектор, френският финансов министър каза, че банките в страната му са готови да подкрепят гръцките финансови институции. За оттеглянето на Crédit Agricole от гръцки пазар с продажбата на акциите си от Емборики, Московиси даде да се разбере, че е свързано с вътрешното реформиране на френската банка и не е резултат от макроикономическата нестабилност в Гърция, която предизвика дълговата криза.

«Разговорите с гръцката страна сочат, че желанието за промяна е силно. Иска се решителност. Това, което искаме да се достигне е приложение (на задълженията на Гърция)», подчерта на пресконференцията си в Атина Московиси.

Успоредно с посещението на френския финансов и икономически министър, в Атина дойде на посещение и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер. Гърция сключи договор за изплащане на 1,44 милиарда евро до 2015 от Европейската банка за инвестициите. В рамките на това споразумение страната ще получи 750 милиона евро до края на годината, като финансова инжекция насочена към реалната икономика. Една голяма част от средствата ще са главно за финансиране на малките и средни предприятия и ще се изплащат на траншове. Друга част ще отидат за финансиране на секторите на енергетиката, управлението на отпадъците и на водните ресурси, както и за финансирането на големите инфраструктурни проекти в цялата страната. Цялата сума трябва да бъде усвоена в следващите три години, като до края на 2013 Гърция трябва да е пуснала в оборот един милиард евро от европейските пари за финансиране на различни проекти.

“Няма да намерите нито една международна финансова институция, която да е толкова активна в Гърция, колкото е Европейската инвестиционна банка. Това ще продължи и в бъдеще”, заяви Вернер Хойер.

Гърция трябва да е решителна в този момент, повтори думите на френския министър и Костас Хадзидакис след срещата. Той добави, че Европа от своя страна трябва да е солидарна и да помогне на страната в този труден момент. “Трябва да се стимулира икономическия ръст и европейските ни партньори са съгласни с това”, заяви гръцкият министър. За срещата си с френския му колега Хадзидакис заяви, че са били обсъдени темите свързани с фискалната консолидация, приватизациите и структурните реформи.

Категории: Пиер Моковиси Crеdit Agricole банка Емборики гръцки пазар френски банки икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus