Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

GPS на цистерните с горива

23 Януари 2013 / 14:01:23  Виктория Миндова
1588 прочитания

След дългогодишна борба с различни сили от сектора, правителството най-сетне се реши да въведе системи за измерване обема на входящото и изходящото количество гориво при цистерните и складовете за съхранение на бензин, нафта и други течни горива. Първата стъпка е въвеждането на контролни системи в бензиностанциите, които са последната брънка по веригата. Успоредно с това министерството на икономиката се реши да сложи GPS устройства за контрол на движението на цистерните, които ще имат електронна отчетност на пренасяните от тях количества гориво. Тази инициатива се приема радушно от страна на собствениците на бензиностанции, които от години искат да се наложат контролни мерки върху всички стадии на транспорт и търговия в сектора на горивата.

Пазарът на черно с горива в Гърция коства на държавната хазна стотици милиони евро годишно. Липсата на контрол върху движението на горивата даде възможност на незаконни складове, цистерни-фантоми и бензин с неизвестен произход да обсебят страната. В резултат на това нелоялната конкуренция разцъфтява и отежнява допълнително джоба на обикновените потребители.

Според последния план на гръцкото държавното управление до март 2014 всички бензиностанции в страната трябва да инсталират задължително системи за отчитане на входящия и изходящия обем на гориво. Тази инициатива остава неосъществена вече повече от три години, но управлението на Андонис Самарас е решено да въведе контролната мярка. Според дадената времева рамка до март 2013 всички бензиностанции в Атина и Солун трябва да се снабдят с подобни системи. До септември тази година те трябва да влезнат в действие и в останалите градове на Гърция, а до март 2014 във всички провинции и по островите.

Общо бензиностанциите в двата най-големи града на страната са около 1400. От тях само 40% са инсталирали системи за контрол на входящото и изходящото количество гориво. Стойността на подобна система се изчислява между 10 и 12 хиляди евро, а за големите бензиностанции тя може да надмине 15 хиляди евро. Засега по-големите играчи на пазара са тези, които са оборудвали бензиностанциите според изискванията на закона. По-малките бензиностанции изпитват сериозни финансови проблеми и твърдят, че не могат да си позволят допълнителни инвестиции в период на криза и свиване на пазара.

В министерството на икономиката със съдействието на финансовото министерство се опитват да намерят начин да подпомогнат собствениците на бензиностанции да инвестират в инсталирането на контролните системи.

Държавната хазна в момента няма пари за субсидиране на подобна инициатива, а европейските средства от Националната рамка за стратегическо развитие не могат да се използват за прилагане на подобни мерки, които имат задължителен характер. Един от възможните варианти, който в момента е на масата за преговори е въвеждането на временни данъчни облекчения за собствениците на бензиностанции, които въвеждат системите.

Според министерството на икономиката и търговията загубите за хазната от въвеждане на данъчни облекчения ще бъдат компенсирани от намаляване на незаконната търговия с горива. Специалистите от министерството смятат, че по-добрата отчетност и по-строгия надзор ще намалят изтичането на средства от търговията на черно и ще възстановят баланса в приходите.

Георгиос Асматоглу, който е председател на Съюза на търговците на течно гориво и собствениците на бензиностанции в района на Атика беше категоричен, че планът на правителството е половинчат и недомислен. "Ако ще се слагат GPS-и, то трябва да се поставят на цистерните, които пренасят горивото от рафинерията до складовете на компаниите за търговия на едро. От този процес се създават най-големите проблеми в сектора", казва специално за GRReporter търговецът. В същото време министерството трябва да опише и създаде карти на горивните хранилища и складове. Да ги опише и да ги раздели по характеристики, като капацитет и след това да им постави системи за отчитане на входното и на изходното количество гориво.

За плана да се поставят измерващи контролни системи на бензиновите колконки Асматоглу е съгласен, но не смята, че плановете на правителството са реалистични. "За два месеца няма как бензиностанциите в двата най-големи окръга на Гърция да направят исканата от тях промяна". Според него бензиностанциите в района на Атина са около 1200, а тези в Солун са около 800. Снабдените с подобна система може да са дори повече от 40%, но те са морално остарели, пояснява специалистът и твърди, че не отговарят на новите стандарти. "Разбирате, че е невъзможно представителите на фирмите, които внасят и монтират конкретните системи да обслужат 2000 бензиностанции за два месеца", настоява Асматоглу.

Категории: ИкономикаПазари горива контрабанда Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus