Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гази - процъфтяващият квартал на Атина

26 Април 2014 / 13:04:12  GRReporter
1586 прочитания

От края на 90-те Гази се явява като нововъзникващ жилищен център с главна характеристика -пазара за така наречените „лофт”. Това е един от най-интересните аспекти на явлението „Гази”, което се опитва да балансира едноизмерения растеж на развлекателната индустрия (барове , ресторанти, кафенета) с поредица от инвестиции, които са от архитектурен, икономически и социологически интерес. Лофтовете са адресирани предимно към едночленни домакинства и двойки, които търсят различен архитектурен израз за тяхното лично пространство. Към предимствата на квартал спада и отличният транспорт (метро, големи пътни артерии).

Младият пазар беше повлиян от кризата, но издържа, казва Георгиос Стаматакис, директор на фирмата Alpha Land Developers , специализирана в пазара на лофтове, която стори такива жилища главно в Гази. Корекцията на цените достигна 30%. Обяснението, което той дава, е че предлагането на жилища от този тип е ограничено все още, за разлика от предлагането на други видове. Архитектите Стелиос Куцикос и Стамос Фафалиос от фирмата CFCompany отбелязват, че има тенденция лофтове да се наричат и жилища в Гази, които в действителност не са такива. „Въпреки това, лофтовете са освежаващ елемент в областта на маркетинга на пазара апартаменти. Но освен маркетинга на названието, трябва да са в сила и наистина новите елементи в начина на живот и дизайна, както изисква нашето време, особено за периода след кризата. CFCompany, прогнозирайки епохата след кризата, продължава да работи в тази посока”.

Наемите следват по-малки корекции, отбелязва Георгиос Стаматакис, добавяйки, че търсенето на жилища под наем с добро качество не е престанало дори в зенита на кризата през 2012 и 2013. „Клиентите не са невежи, повечето купувачи са подозрителни.  Относителното подобряване на икономическия климат малко оживи пазара. От март започнахме отново да имаме запитвания по телефона за закупуване, което е признак, че нещо започва да се движи”.

В CFCompany смятат, че при съществуващите икономически условия се наблюдава изчаквателен период при строителната дейност. „Някои райони според преценката ни са по-напред, поради техните особености. Гази е един от тях. Тъй като това е една жив район в центъра - с интензивна дейност през деня и нощта, включително и културна, привлича младите хора, които вече са излезли на пазара на труда. Тъй като те са потенциално заинтересовани от един такъв  жилищен район, изискват жилища, чиято архитектура отразява и насърчава едно ново разбиране на функционалността на дома и естетиката”. Георгиос Стаматакис обаче посочва, че ако нещо се е променило, това е интересът на фирми, малки и средни, да се настанят в Гази. „Това е нещо ново , започна колебливо през 2012, продължи и през 2013 и 2014”. По този начин се обогатява човешката география на района и има повече живот през деня.

Наематели и купувачи

Естествено, най-големият „пазар” е нощният или, ако предпочитате, на вечерните развлечения. Загубите през кризата възлизат на 25% до 30% .
Това е по-скоро добре за постоянните жители на Гази, като Панайотис Дзебеликос, собственик на апартамент в сграда на CFCompany. Той признава, че е предпочел жилището заради архитектурата и качеството на апартамента и на сградата, а не толкова заради района. И желае след няколко години нощите заведения да бъдат ограничени за сметка на места на изкуството и нови жилища. Георгиос Стаматакис разделя наемателите от купувачите. „За наемателите, които търсят по-нова естетика , Гази е почти единственото решение. Но собственикът не купува само естетика, а има повече изисквания, свързани с предимствата на дългосрочната инвестиция в района”.

Категории: Гази Атина паза на недвижими имоти лофт нощен живот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus