Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Газопроводът “Южен поток” готов до 2015

20 Октомври 2009 / 23:10:26  GRReporter
1591 прочитания

Виктория Миндова

Всяка година потреблението на природен газ в Европа ще се повишава с 0,8% - 0,9% до 2030год, съобщи пред журналисти Сергей Комлев, директор на отдел „Ценообразуване и структура” на руския енергиен гигант Газпром. Сергей Комлев участва в Международния симпозиум за енергийно регулиране, който се провежда днес и утре в Атина. Цифрата е резултат от обобщените изследвания на осем различни световни агенции за анализ на енергийния пазар.

Газопроводът “Южен поток” е проектът, който ще задоволи с природен газ нарастващите потребности на страните от централна и югоизточна Европа. Газопроводът от една страна ще увеличи потребелението на природен газ в Европа, а от друга ще даде алтернативно решение на потребителите, в сучай на криза, подобна на тази в началото на 2009 г., когато се стигна до спора между Украйна и Русия, в резултат на който украинската страна прекъсна притока на на синьо гориво за Централна и Източна Европа. 

Природният газ е енергия, която отговаря на изискванията на Европейския сьюз за опазване на околната среда, защото не отделя вредни емисии при горене. Освен това е конкурентно способен по отношение на цената на потребление спрямо други енергоносители като електричеството и газьола.

Според Сергей Комлев новите правителства, встъпили в длъжност през 2009 г. както в България така и в Гърция,  няма да променят договореностите, достигнати с предишните правителства. За Гърция той заяви: “Исторически имаме много добра връзка с Гърция и по - точно с упрвлението на ПАСОК. Това в никакъв случай не трябва да се тълкува като намек, че не сме имали добри отношения с предишното правителство, напротив.” 

Тази седмица Турция даде разрешение на руската страна за сондиране и проучване на акваторията й във водите на Черно море, за реализация на проекта.  Остава да се приключат преговорите само със Словения и Австрия, а до края на месец ноември ще се създаде съвместното дружество и  със Сърбия.

В края на тази година се очаква да се подпише крайната договореност между гръцката държавна газова компания ДЕФА и руската страна. В първото шестмесечие на 2010г. започват вътрешни проучванията на местно ниво на всички участници в проекта за разработване на “пътя” на газопровода. През второто полугодие тези проучвания ще се обединят и ще се разработи цялостен план за построяване на “Южен поток”. Крайната дата за завършване на проекта е 2015 г.

Категории: Южен поток Газпром готов 2015Икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus