Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Георгиос Папаконстантину е обвинен в углавно престъпление

06 Юни 2013 / 19:06:06  Виктория Миндова
2059 прочитания

С 234 гласа “За”, двадесет и едно “Против” и седем “Въздържали се” гръцкият парламент реши да разшири обвинението срещу бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину за углавно престъпление по служба.

Всички партии в парламента подкрепиха предложението на 54 депутати, които  поискаха наказателна отговорност срещу бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину. Той служи в кабинета на Героргиос Папандреу от есента на 2009 до лятото на 2011 и досега беше обект на разследване от специално назначена парламентарна комисия.

Тази комисия трябваше да установи дали той има политическата отговорност за прикритието на имената на свои роднини в списък с 2062 гръцки граждани със сметки за милиони в швейцарска банка. Списъкът беше предаден на гръцките власти от френското финансово министерство. То вече се беше възползвало от получената информация, за да проведе данъчни проверки и да наложи солени глоби на френските данъкоплатците в списъка.

След края на разследването срещу Папаконстантину част от членовете на гръцката парламентарна комисия заявиха, че имат нови данни за разширяване на обвиненията. Те подкрепят твърдението, че Папаконстантину е извършил углавно престъпление в ущърб на службата си, като е дал лъжливи показания под клетва.

По време на разследването миналата година, Папаконстантину заяви, че не е могъл да назначи кръстосана данъчна проверка срещу гражданите в списъка “Лагард”, защото е получен по неофициален канал и е резултат от кражба на данни. През месец май тази година беше оповестено, че има потвърждение от френска страна, че списъкът е бил предаден по официален дипломатически канал. Това изглежда разби първоначалната защита на Папакоснстантину, но не съвсем.

“Нямах никаква облага, нито държавата загуби от действията ми”, заяви в защитата си бившият финансов министър, преди парламента да реши съдбата му. “Върховният касационен съд във Франция отмени глобите, наложени върху гражданите, включени в същия списък”, подкрепи доводите си министърът. След това прехвърли топката на неговия наследник Евангелос Венизелос, който стана финансов министър, след преструктурирането на кабинета през лятото на 2011. Той подчерта, че Венизелос е държал списъкът Лагард повече от година без да предприеме никакви действия.

Георгиос Папакоснтантину открито заяви, че на негов гръб се разиграват сериозни политически игри и разследването срещу него е лов на вещици. Това обаче не убеди никого и той беше пренесен в жертва. Остават въпросите, дали само Папаконстантину носи отговорност за забавяне на данъчните проверки в страна, която се слави с корупционните си скандали.

Преди гласуването на предложението на 54-те депутати се проведе разгорещен дебат в парламента, който приличаше по-скоро на махленска кавга, отколкото на парламентарно заседание. Между многото мнения се отличиха няколко, между които това на лидера на Независимите гърци Панос Каменос. Той настоя да се потърси наказателна отговорност не само от Папаконстантину, но и от бившите премиери Георгиос Папандреу и Лукас Пападимос. “Хвърляме на вълците един, за да спасим останалите”, заяви Каменос в пленарната зала.

Каменос определи спасителния финансов план за средиземноморската страна, който осигурява евтино държавно кредитиране, като добре планирано извън Гърция престъпление на съзаклятници и спекуланти. За да се разкрие истината, според него трябва да се потърси отговорност от всички, които са заемали ключови позиции и са защитили прикриването на списъка. “Папаконстантину не е единствен в списъка Лагард, както не е сам Цохадзопулос в скандала с повреденитe подводници”.

Въпреки идеологическите си различия, същото мнение споделят и останалите партии, които са извън правителствената коалиция. Зои Констандопулу от СИРИЗА, която игра централна роля в разследващата комисия, представи пред парламента архив от показанията на Венизелос.

В него днешният лидер на ПАСОК и член на сегашното коалиционно правителство подкрепя версията на Папаконстантину, че списъкът с пребогатите гърци не е бил използван, защото е бил със съмнителен произход. “Опитват се да прикрият вината на останалите”, настоя Констандопулу, която е известна в адвокатските среди и се помни като защитник на терористите по делото срещу “17 Ноември”.

Илиас Касидиарис от Златна зора, който също участваше в разследващата комисия настоя, че председателството на комисията е оказало натиск на разследването, за да не се потърси отговорност от всички замесени в случая. Липсваше политическа воля да призовем бившия министър-председател Георгиос Папандреу, който трябваше да даде обяснения лично пред комисията по случая, заяви Касидиарис.

Тези изказвания предизвикаха много реакции в пленарната зала, но най-отличителната беше тази на Андреас Куцубас от Нова демокрация. Той почти изпадна в амок, когато се качи на трибуната, за да вземе думата.

Куцубас беше решен да отговори на нападките на опозицията, че партиите в правителствената коалиция се опитват да прикрият факти около разследването. “За какво прикритие говорите, като специалната комисия разпита 110 свидетели по случая. Всеки, който беше минал на 50 метра от някоя публична институция се изреди да дава показания”, каза той в гнева си.

Категории: ИкономикаПолитика Папаконстантину списък Лагард дело разследване углавно престъпление
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus