Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Георгиос Папаконстантину извън ПАСОК

29 Декември 2012 / 14:12:03  GRReporter
2036 прочитания

След последното развитие по въпроса с автентичния списък Лагард, Георгиос Папаконстантину беше изключен от ПАСОК, макар че той категорично отрича да се е намесвал по съдържанието на списъка. В изявление на партията се подчертава, че е според разследването на прокуратурата списъкът е бил променен по отношение на роднини на бившия министър на финансите и това е много тъжно. „Поставя се очевидно важният въпрос за отговорността на Георгиос Папаконстантину, тъй като именно той е действал по възможно най-лошия начин в случая и след две години заявява, че е загубил оригиналния диск” се отбелязва още в изявлението и се декларира, че той вече не принадлежи към ПАСОК. От ПАСОК искат да се задвижат парламентарните процедури, които ще изяснят кои са отговорните лица. Освен това от партията настояват вдъхновителите на клеветническата кампания срещу ПАСОК и председателя й Евангелос Венизелос, които са главно от СИРИЗА, да се извинят. „Трябва да напомним на СИРИЗА, че това разследване стана възможно след пряката намеса на председателя на ПАСОК, който предостави на властите неофициално копие, което беше запазил в бюрото си, докато едни твърдяха, че са изгубили оригиналния диск, а други – че не са запазили списъка в архива на компетентната служба. Трябва също да напомним –защото някои парадоксално го забравят, че това копие идва от Службата за разследване на икономически престъпления, която информира председателя на ПАСОК, до тогава министър на финансите, два месеца след  предаването на материалите на службата” допълват още от ПАСОК. Отбелязва се също така, че е висящ въпросът за източника, който е декларирал пред парламента и правосъдието, че не разполага със списъка, и едновременно с това го е предоставил за публикуване на конкретно издание с ентусиазираната подкрепа на СИРИЗА.

Бившият министър на финансите Георгиос Папаконстантину реагира остро на изключването му от ПАСОК. Той изрази съжалението си, че председателят на ПАСОК бърза да прехвърли върху него вината за евентуална промяна на списъка Лагард. „Ако списъкът действително е променен, и още повече с премахването на роднините ми, ще трябва правосъдието да разследва незабавно кой е имал мотив да направи една толкова груба промяна с цел да бъда уличен” заявява Папаконстантину. Подчертава също така, че ще трябва да се отговори защо е спряло разследването за имената в списъка, което самият той е поискал когато е напуснал министерството на финансите.

Според СИРИЗА изключването на Папаконстантину не заличава вината на Евангелос Венизелос, както и на ПАСОК, за техните опити за прикриване на списъка Лагард. Непонятно е защо онези, които са отговорни за този списък се опитват да се оневинят, твърдят още от партията.

Правителството е съгласно с предложението на председателя на Демократичната левица Фотис Кувелис за предварително разследване на бившия министър на финансите, заяви Симос Кедикоглу. По-рано Кувелис беше заявил, че трябва да бъде потърсена наказателна отговорност за заличаването на имена от списъка, които са в родствени връзки с Георгиос Папаконстантину. Според него е нанесена вреда на обществения интерес.

Междувременно, в парламента беше получено досието, изпратено от Министерството  на правосъдието относно списъка Лагард. То съдържа диск с копие на автентичния списък, поискан от гръцкия министър на финансите, и документи, отнасящи се до лицата, които не са включени в първия списък, изпратен първоначално в парламента.  Освен това има шест документа от системата TAXIS, отнасящи се до тези лица, приемо-предавателни протоколи за получаването на списъка от френското министерство на финансите, както и две свидетелски изложения на членове на комисията на гръцкото министерство на финансите, която е получила на 20 декември диска със списъка от Франция. Това са показанията на финансовите прокурори Григорис Пепонис и Спирос Музакитис за сравняването на първия списък с онзи, изпратен от Франция. След сравняването на двата диска е установено, че единствената разлика между тях е премахването на две банкови сметки – едната в размер на 1 222 000 долара, а втората е затворена, като тези сметки се свързват с имената на четири лица, в роднински връзки с бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину. Незабавно са уведомени партиите и на базата на парламентарния устав имат пълен достъп до досието.

Заместник-председателят на парламента Леонидас Григоракос, в интервю пред радио „Вима FM” говори и за конкретни лица, свързани със списъка „Лагард”. „Говоря за кръга Рагусис, Папаконстантину и всички останали, които са имали списъка в ръцете си и нищо не са направили” заяви Григоракос и добави, че не може същите тези лица да търсят вината у ПАСОК и Венизелос. Според него не е възможно министър-председателят Папандреу да не знае за това и е жалко, ако не е бил информиран. Григоракос подчерта, че парламентът трябва да вземе отношение по въпроса, а правосъдието да си свърши работата. Запитан дали отговорните лица трябва да си тръгнат от ПАСОК, той подчерта, че всички замесени вече е трябвало да са си тръгнали.

Категории: списък Лагард Георгиос Папаконстантину Евангелос Венизелос ПАСОК
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus