Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Георгиос Папандреу се оттегля от лидерския пост в ПАСОК

13 Януари 2012 / 17:01:29  GRReporter
1557 прочитания

 

Намерението си да се оттегли от лидерското място в ПАСОК преди изборите се очаква да обяви Георгиос Папандреу. За пореден път обаче точният моментум за изпълнението на дългоочакваното от много страни събитие е свързано с две предпоставки - доброволното орязване на гръцкия дълг и подписването на договора за новия гръцки заем.

Въпреки това събитията може и да не потвърдят тези очаквания. Един от възможните сценарии не  изключваше възможността Георгиос Папандреу да подаде оставката си от ръководството на ПАСОК още днес, след срещата си с президента Каролос Папуляс. Но това не се случи.

Промяната в предварително програмираните му срещи започна още снощи. Бившият премиер проведе дискусията си с настоящия, Лукас Пападимос по телефона, въпреки че и двамата бяха в кабинетите си в парламента, които се намират в съседство. Официално бе съобщено, че двамата мъже са разговаряли за хода на доброволното орязване на гръцкия дълг и договора за новия заем, както и че Георгиос Папандреу е изразил подкрепата си за кабинета на Лукас Пападимос. Според източници обаче разговорът се е завъртял и около събитията за промяната на ръководството в ПАСОК. Те твърдят, че Лукас Пападимос е напълно запознат с намеренията на своя предшественик на премиерския пост.

От днес партията, управлявала Гърция за повече от двадесет години навлиза в най-трудния период от своето създаване. В късния следобед ще започне заседанието на нейния политически съвет. Няколко часа по-рано Георгиос Папандреу поиска да се срещне с президента.

Той не каза нищо за вътрешнопартийните процеси пред телевизионните камери. Когато обаче Каролос Папуляс го попита как е, Георгиос Папандреу отговори: „Борба. Това е една постоянна борба”. Посочи, че следващите седмици ще бъдат особено важни за партията му и за страната и призова всички политически сили да подкрепят „без задни мисли” всички партии, които подкрепят днешното гръцко правителство.

Според източници още в сряда тесни сътрудници на Георгиос Папандреу са имали контакти с членове на ПАСОК, както и с някои от основните претенденти за председателския пост. През последните часове повечето от тях се спуснаха да правят изявления за това, че е нужно да изоставят личните си амбиции пред трудните решения за съдбата на страната и икономиката. Много коментатори твърдят, че изявленията на министрите Анна Диамандопулу и Михалис Хрисохоидис, които се обявиха за отлагането на вътрешнопартийните процеси след сключването на договорите за PSI и новия заем не са никак случайни.

Развитието на събитията ще се преопредели и от крайния брой на кандидатите, които ще подадат кандидатура. Според устава всяка кандидатура трябва да е подкрепена от подписите на минимум 100 членове на Националния съвет. Все още не е ясно какво ще предприемат Андреас Ловердос и Михалис Хрисохоидис. В четвъртък към списъка на кандидатите се присъедини и някогашният министър Стефанос Дзумакас. Под въпрос са кандидатурите на Лука Кацели и Харис Кастанидис, а позицията на Анна Диамандопулу всее още не е изяснена. В писмо, което публикува в сряда тя се обяви за изместването на вътрешнопартийните процеси след сключването на двата решаващи за Гърция договори и повдигна отново въпроса за ремонт в кабинета, както и за това, че кандидатите за лидери на ПАСОК трябва да оттеглят участието си в кабинета.

Единственият, който до момента не е оповестил намеренията си е министърът на финансите Евангелос Венизелос. Негови сътрудници се наеха със задачата да предадат на останалите посланието, той е решен да не губи време и целта му е в неделя ПАСОК да има нов лидер, избран от Националния съвет, въпреки че за тази цел е необходима промяна в устава на партията.  

Според най-нова информация през последните часове се отбелязват сериозни препятствия по пътя към избора на нов лидер. След взаимната размяна на реплики чрез сътрудници Георгиос Папандреу и Евангелос Венизелос са разговаряли по телефона, без обаче да постигнат никакво споразумение.

Вследствие на това развитие членовете на Политическия съвет, които подкрепят финансовия министър решиха да не се изкажат по време на заседанието на Политическия съвет, което започва тази вечер и да направят това в рамките на заседанието на Националния съвет.

Категории: Политика ПАСОК Георргиос Папандреу вътрешнопартийни избори лидерско място Евангелос Венизелос кандидати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus