Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гигантска противопожарна операция в Света гора

12 Август 2012 / 11:08:06  GRReporter
1000 прочитания

По-оптимистично настроени са днес пожарникарите, които участват в гасенето на мащабния пожар, който от пет дни унищожава девствени гори в района на Света гора. Снощните дъждове в съчетание с гигантската противопожарна операция изглежда вече донасят резултати.

До късно следобед в събота значителни противопожарни сили се бориха за спасяването на сръбския Хилендарски манастир, и по всичко изглежда, че той вече е вън от опасност, макар че пламъците бяха стигнали на около 2 километра от него. Доброволчески екипи от Сърбия се включиха в гасенето на пожара, а според източници помощ се очаква и от Русия.

Въпреки че силата на вятъра е отслабнала, гъстата растителност и липсата на противопожарни зони продължават да затрудняват работата на пожарникарите. В събота следобед в Света гора бяха проведени съвещания за това как да бъде преодоляна ситуацията. На място се намира и министърът на земеделското развитие и храните Атанасиос Цавтарис.

Противопожарните сили са получили подкрепления, като в гасенето на пожара са се включили и военните. 3-и армейски корпус е в пълна бойна готовност. В Света гора се намира и министърът на Македония и Тракия Теодорос Караоглу, за да координира операциите.

Невиждано струпване на противопожарни сили

15 противопожарни самолета и 7 хеликоптера, сред които и два военни Chinook, вчера непрекъснато изливаха вода в района, и се оттеглиха едва след като се заоблачи.

По суша в гасенето участват 121 пожарникари, 120 души от пехотните войски, 314 войници, 120 доброволци и 49 сръбски пожарникари. Труднодостъпната местност и постоянната смяна в посоката на вятъра затрудняват допълнително работата на пожарникарите.

Огненият фронт е локализиран между местностите Йованица и Прото неро, на разстояние от около 1,5-2 километра по права линия от Хилендарския манастир, който обаче за момента не е застрашен. В този манастир живеят доста сръбски монаси.

Според заместник-кмета на община Аристотелис Костас Кацававакис, ситуацията в района на Света гора е драматична, тъй като огънят унищожава огромни площи гори.

В Урануполи е министърът на земеделското развитие

В събота министърът на земеделското развитие и храните Атанасиос Цавтарис посети засегнатите от пожара райони на Халкидическия полуостров и по-специално Урануполи.

Министърът подчерта, че директорът на Агенцията за земеделски застраховки в Халкидики ще ръководи оценката на щетите, за да бъдат обезщетени пострадалите от унищожителните пожари.

 

 

 

Категории: пожари Света гора Хилендарски манастир министерство на обществения ред мобилизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus