Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големите чужди фондове отново виждат възможностите на гръцкия пазар

16 Юни 2013 / 17:06:24  GRReporter
1889 прочитания

Гръцки бизнесмени, участници в  Roadshow в Ню Йорк изразиха задоволството си за подчертания интерес, който показват чуждите фондове за гръцкия. Форумът беше организиран от Атинската фондова борса и Гръцко-американската търговска камара. Бизнесмените изразяват оптимизма си и смятат, че това е още една стъпка в опитите за привличане на чужди инвестиции. Бизнесмените отбелязват, че въпреки подценяването на показателя на Атинската борса, климатът се променя и всички подчертават напредъка на Гърция. От друга страна, признават, че все още чужденците са предпазливи, тъй като гръцкият брутен вътрешен продукт продължава да спада и безработицата е висока, затова призовават правителството да побърза с реформите и структурните промени, които ще направят Гърция по-приятелска към инвеститорите.

Предпазливост, но и подчертан интерес
Панайотис Цинавос, президент и изпълнителен директор на КРИ КРИ

Здравите фирми са в центъра на интереса, главно заради перспективността си на международния пазар. Според президента на КРИ КРИ на последното Roadshow в Ню Йорк чуждите инвеститори са се отличавали с предпазливост, но и със засилен интерес към гръцките компании, насочени към външния пазар. За да стане реалност този интерес е необходимо време и до тогава компанията КРИ КРИ  „ще гледа да върши правилно работата си и да работи за развитието си”.

Цинавос отбелязва, че КРИ КРИ  е представила доброто си развитие през 2012 и през първото  тримесечие на 2013, както и опитите си да развива продажбите на кисело мляко извън границите на Гърция. Слоганът на презентацията е бил  „Инвестирайте в гръцкото кисело мляко”. Това е предизвикало най-голям интерес, тъй като гръцкото кисело мляко се движи добре на международните пазари. След съдебната победа на компанията ФАГЕ в Англия, с която е постановено, че наименованието гръцко кисело мляко може да се използва от фирми, които го произвеждат в Гърция, гръцките фирми имат голям напредък -нещо, което заинтересува чужденците.

Чужденците виждат фирмите с перспектива за successstory
Янис Пападопулос, икономически директор на CretaFarms

Хората от Creta Farms признават, че с подходящото сътрудничество биха могли да постигнат значими неща в чужбина. Икономическият директор на Creta Farms Янис Пападопулос изрази задоволството си  от посланията, които е получил на форума както по отношение на Гърция, така и конкретно за  Creta Farms. Той подчерта, че подобни опити трябва да продължат в бъдеще. Пападопулос призна, че отношението към Гърция се променя към по-добро и чужденците ще разширяват интереса си за сътрудничество с гръцки фирми . Конкретно за фирмите от хранително-вкусовата промишленост, които предлагат качествени продукти като Creta Farms – със световно признатия патент „Ен Елади” -„Произведено в Гърция” (колбаси, за чието производство се използва зехтин вместо животинска мазнина) перспективите са огромни, стига да се намерят подходящи партньори. „С подходящите партньори можем постигнем значими неща в чужбина, тъй като чуждите потребители се обръщат все повече към здравословната храна”.Следователно, разширяването на пазарите в чужбина е единственият път за гръцките компании, тъй като в Гърция според Пападопулос са се стеснили възможностите заради липсата на ликвидност и неспособността на банковата система да кредитира компаниите с подходящи лихви.

Положителни послания за гръцката икономика
Димитрис Пападопулос, директор CorporateAffairs на групата Митилинеос

Интересът към гръцкия пазар се увеличава непрекъснато и това се е потвърди и в Ню Йорк.

За групата Митилинеос запазването на тесните връзки с инвеститорската общност и особено с чуждите инвеститори е постоянна политика и е включено в широката й бизнес стратегия, казва Димитрис Пападопулос. Затова групата избира да участва в подобни форуми и може да заяви, че след тазгодишното участие в Roadshow в Ню Йорк посланията са положителни, а срещите там са потвърдили, че интересът към гръцкия пазар се увеличава. Що се отнася до Митилинеос , чуждите инвеститори залагат на компаниите от така наречената действителна икономика, тъй като признават, че  развитието на секторите, в които работи Митилинеос  са от централно значение за подобряването на конкурентността на гръцката икономика.

Засилен интерес от чуждите инвеститори
Михалис Цамаз, президент и изпълнителен директор на Гръцката телекомуникационна компания ОТЕ

Източниците говорят за засилен интерес към ОТЕ на Roadshow. Успешното развитие на програмата за рефинансиране на кредитните задължения на компанията концентрира погледите на инвеститорите на около 25 срещи, които бяха осъществени по време на форума.

Категории: Road Show инвестиционен форум Ню Йорк Кри Кри Папуцанис Митилинеос Folli Follie Eurobank Properties ΟΤΕ Creta Farms
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus