Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големите фирми в Гърция прилагат масови съкращения

21 Ноември 2012 / 11:11:57  GRReporter
1678 прочитания

IKEA, Citibank-Гърция, Forthnet и Costa Caffee са само част от компаниите, които започват сериозни съкращения или се подготвят да напуснат страната поради влошаване на финансовото състояние на местния пазар.

Мебелният гигант IKEA обяви, че ще намали заплатите на служителите си средно с 8,5% след влошаването на икономическото състояние на фирмата и спада в приходите в последната година. Реакцията на синдикатите не закъсня и във вторник вечерта представителите на ПАМЕ заедно с работещите в атинския магазин на булевард Кифису се събраха, за да протестират срещу намаленията. Те отказват да приемат съкращенията на заплатите и общават, че ще предприемат активни стачни действия.

От страна на корпоративната група Фурлис напомнят, че служителите в IKEA-Гърция са едни от малкото, които все още се ползват от предимствата на Колективния трудов договор, въпреки отмяната му от централното правителство. HOUSEMARKET АД, която е част от холдинга и управлява мебелните магазини подчертава, че служителите на фирмата все още получават пълния размер на 13-тата заплата по коледните празници. Не намаляват заплатите на младежите под 25 години, както позволява закона. Дават 30% над минималната работна заплата на новопостъпилите и гарантират, че от съкращенията няма да бъдат засегнати служителите, които са понесли намаления на заплатите през февруари 2012.

Семейство Фурлис заемат петнайсето място в листата на най–богатите гърци za 2009 с 167 милиона евро. Семейният бизнес започва своя възходa в следвоенна Гърция, когато Анастасиос Фурлис започва да внася и продава германски маркови електрически уреди. Малко по–късно се включват и тримата му братя. Днес фамилията е официалният представител за шведската  мебелна компания IKEA с представителства в Гърция, Кипър и България. Фурлис са представители също така и на поредица водещи марки електроуреди в Гърция и Румъния. Семейство Фурлис има участие и в франчайз веригата Interspor с търговски представителства в Гърция, България, Румъния и Кипър.

Съкращения на заплатите надигна не само служителите в мебелните магазини на IKEA, но и заетите в телекомуникационната компания Forthnet. Синдикатът на служителите в телекомуникациите в района на Атика настояват, че Forthnet иска необосновано да съкрати с до 35% възнагражденията на работния си състав. “През изминалия период бяха направени съкращения на работещите, а сега предприема изравняване на заплатите надолу според новите правила за размера на работната заплата”, възмущават се синдикалистите.

Citibank-Гърция също предприема свиване на разходите си. Банката затвори 16 свои представителства в страната, главно в провинцията и сега остава с клонове само в Атина и Солун. “Като се вземе под внимание икономическата и бизнес среда, която изисква адаптивност, гъвкавост и решителност, Citi Гърция предприема рационализация на търговската си мрежа”, се казва в съобщението на търговската банка. Тя остава с 21 клона в двата най-големи града на страната. Като част от социалната си политика към освободените служители, Citibank обяви, че ще удължи срока на здравното им осигуряване.

Драстичният спад в оборота на британската верига Costa Caffee накара корпорацията да се изтегли от гръцкия пазар. Компанията Greek Coffee Company SA, която започна дейност в Гърция през 2007 и последователно отвори 10 магазина с името Costa Caffee в момента е пред закриване. Тя има 90 служители, които е трябвало да бъдат освободени след 40-процентовия спад в оборота на фирмата.

Категории: ИкономикаКомпании ИКЕА стачки съкращения Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus