Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Голям пожар в Света гора, евакуират Урануполис

09 Август 2012 / 10:08:23  GRReporter
1931 прочитания

Големият пожар в Света гора, който избухна във вторник продължава да е извън контрол, а пламъците се движат към село Урануполис на третия ръкав на Халкидическия полуостров. Днес сутринта започна евакуацията на жителите му, а също и на намиращите се в съседство хотели. Властите апелират към гражданите да не пътуват към района на Урануполис, за да не пречат на придвижването на пожарните автомобили. Пет самолета и два хеликоптера участват в гасенето на огнената стихия.
    “Урануполис не е застрашен, заповедта за евакуация се даде с превантивна цел”, уточни заместник кметът на селото Константинос Кацававакис. Пожарът започна в пристройките на Хилендаския манастир, но поради високите температури и вятъра бързо се разпространи. В гасенето участват и сухопътни сили - 40 пехотинци, 35 пожарникари, 15 пожарни коли и 3 автомобила, предоставени от общината. Поради липсата на пътища сухопътните сили са безпомощни, а основната част от битката с пламъците се води от въздуха.
    Продължава и пожарът в областта Аркадия на полуостров Пелопонес, където Противопожарната защита се опитва да се справи с няколко огнища. Шест души са пострадали при бедствието, един 60-годишен мъж е настанен със сериозни изгаряния в болница в Атина, а една жена също с изгаряния е настанена в болница в Триполи.
    С дихателни проблеми в болница са настанени трима пожарникари, както и началникът на Противопожарната защита на полуостров Пелопонес Анастасиос Рубос. Изгорели са 27 000 декара гори и селскостопански площи, има пострадали животни. 45-годишен шофьор на такси от Атина, койтоимал вила в околността е задържан по обвинения в палеж. Днес ще бъде разпитан от районния прокурор. Тази сутрин в пострадалите райони в областта Аркадия бе обявено извънредно положение.

Категории: пожар в Света гора евакуиране на Урануполис пострадали при бедствието в Аркадия на полуостров Пелопонес Противопожарна защита
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus