Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Голямото бягство на гръцките компании

14 Октомври 2012 / 15:10:59  GRReporter
2135 прочитания

Темата за "бягството" на големите и бързоразвиващите се гръцки фирми, които преместват седалищата си в чужбина, отново излезе на първи план след решението на ФАГЕ, една от най-старите и исторически фирми за млечни продукти, и на 3Е, да създадат компании в чужбина, които ще бъдат фирми-майки за всички дейности на холдингите. Това се случва в момент, когато пазарът още лекува раните от оттеглянето на големите многонационални групировки от страната, като например френската верига супермаркети Карфур. Тези фирми не са първите, които избират чужбина за седалището си, макар, че запазват дейностите си в Гърция, както и производството си. Особено силен е този процес в сферата на цифровите технологии през последните три години.

Примерите са много: групата Printec,  с присъствие в цяла Източна Европа, премести централата си в Кипър. Бързо развиващи се фирми  в областта на телекомуникациите като Velti,  InternetQ и Globo се преместиха в страни като Великобритания, както заради големия оборот от международните им дейности, така и защото бяха задължени да го направят, за да могат да бъдат листвани на международните борсови пазари като ΑΙΜ в Лондон. Подобно движение се очаква и от други големи гръцки холдинги. Например S&B Промишлени минерали, както информира ръководството й, проучва възможността да създаде нов холдинг със седалище в чужбина.

Отворен е въпросът за преместване и пред фирми като Митилинеос и Intralot, както и пред Папастратос. Много популярни през последните години са съседните страни като България и Кипър, които също са членове на Европейския съюз. Всички тези фирми запазват в Гърция административни офиси, както и по-голямата част от производството. Само че от момента, когато преместят седалището си в друга страна, облагането с данъци на печалбите и дивидентите им става в страната, където е седалището.

Според представители на фирмите, които се местят, причините за това не са само - както мислят всички- в икономическия натиск и данъчната рамка. Има общо седем причини за преместването на централите на фирмите извън Гърция:

  1. Рецесията и неблагоприятните перспективи за брутния вътрешен продукт
  2. Отрицателният образ на Гърция на международните пазари
  3. Глобализирането на дейностите
  4. Трудността от намиране на капитали и излизането на борсите в чужбина
  5. Враждебната и непрекъснато променяна данъчна рамка
  6. Бюрократичните пречки, които забавят инвеститорите
  7. Инвестиционните възможности, предлагани в чужбина

 

Рецесията

Рецесията води до значително намаляване на вътрешните приходи на много фирми, които имат и международна ориентация. Например, от Гърция идват само 15% от приходите на Printec, чиято централа сега е в Кипър. Подобните примери са много. Неблагоприятните прогнози за развитието на потреблението през следващите 3 години са между причините, изиграли роля за преместването на доста многонационални компании, като немската верига супермаркети Aldi, която въпреки огромните инвестиции за развиването на мрежа от магазини, се изтегли няколко месеца след дебюта й на гръцкия пазар.

 Нуждата от доверие

През последните години образът на Гърция в чужбина не е най-добрият и това влияе не само на заинтересованите инвеститори, но и на клиентите. Не са малко случаите, когато доставчици искат от гръцки фирми да предплатят поръчките си. Проблеми има и с гаранционните писма на гръцките банки. Седалището в чужбина дава възможност фирмата да бъде смятана за английска или американска например и тогава проблемът се решава. Не е случайно, че Intrasoft International, дъщерна фирма на Intracom Holdings, е със седалище в Люксембург.

Търсене на капитали в чужбина

Става въпрос за нови фирми, главно от сектора на цифровите технологии. Трудността от намиране на инвеститори от Гърция, които да разбират същността на работата им, ги подтиква да търсят капитали в САЩ. Но американските инвестиционни фондове изискват седалището на фирмата да е близо до техните офиси. Такъв  е примерът с Pinatta, гръцка фирма, със седалище в Силиконовата долина в северна Калифорния, защото така пожелали инвеститорите.

Борсата

Много е важно и излизането на борсата. Фирми като Velti,  Globo и InternetQ започнаха в Гърция и централните им офиси са в Халандри и Маруси, но седалищата им са на остров Джърси (на първата) и в Лондон (на другите две). Причината, че Velti е листвана в Nasdaq, а Globo и InternetQ  на ΑΙΜ в Лондон. Що се отнася до това защо не са предпочели Атинската борса, отговорът им е, че технологичните фирми не я зачитат изобщо.

Категории: ФАГЕ седалище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus