Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

«Гореща» зима със седем открити фронта очаква банковия пазар в Гърция

06 Август 2013 / 12:08:41  GRReporter
1998 прочитания

При седем открити фронта за гръцкия банков пазар, поне до пролетта на 2014, летният мързел е недостижим лукс за банковите щабове, тъй като и през август текат проекти, като например предоставяне на данни на BlackRock и изработване на планове за преструктуриране.

Рекапитализацията е вече забравен успех, тъй като банките трябва да функционират в една изключително взискателна среда, която поставя на изпитание издръжливостта им и отношенията им с клиентите и обществото. Основните предизвикателства, с които системата трябва да се справи през следващите месеци, са следните:

1. Изискванията на пазара за финансиране на реалната икономика

2. Запазване на растящата тенденция при депозитите

3. Управлението на лошите кредити 

4. Справянето със стрес тестовете

5. Преструктурирането чрез продажбата на дъщерни клонове

6. Упражняване на варантите от частните акционери

7. Приватизацията на Eurobank.

Исканията на бизнеса за предоставяне на финансиране стават все по-настойчиви след капитализацията и се подкрепят и от правителството.

Банките трябва да балансират между необходимостта да подкрепят икономиката и искането на обществото да не надхвърлят възможностите си.

Както подчертават банкери, рекапитализацията реши проблема с капиталовата адекватност, но не и този с ликвидността, която уж се подобри, но няма да се върне на нивата от преди финансовата криза.

Това послание се опитват да изпратят банкерите, в една трудна конюнктура и с политическо ръководство на страната, което упражнява натиск.

Според специалисти, ключов параметър за сектора е преминаването към една нова епоха, в която да се подкрепят ефективно жизнеспособните компании и домакинствата, претърпели сериозни удари по време на кризата, и да се осигури навременното преодоляване на тенденцията за увеличаване на необслужваните заеми на банките, в съчетание с възстановяването на икономиката и увеличаването на заетостта и на доходите.

Подобряване на ликвидността чрез необходимото увеличаване на депозитите си остава предизвикателство, защото докато признаците са положителни, тенденцията за разширяване на депозитната база се прекъсва от слухове за орязване на депозитите и естествено от данъчни и други изисквания от страна на държавата.

Банката на Гърция, други банки и тройката подготвят modus vivendi на кредитните институции с цел управлението на съществуващите лоши заеми, но и на кредитите, които са застрашени да преминат в тази група.

В същите рамки се осъществява и справянето с проблемите при фирмените заеми, където предстои да се определят жизнеспособните и нежизнеспособните кредитополучатели, за да бъдат подкрепени първите и да се потърсят решения за заемите на вторите, решения, включващи дори продажба на специализирани фондове.

На този етап данни за състоянието на кредитните портфейли получават екипите на BlackRock, които се намират в Атина и ще изготвят съответната оценка, актуализирайки заключенията на първия доклад, върху който се базира рекапитализацията.

Изводите на ΒlackRock ще бъдат използвани и в рамките на стрес тестовете, които ще осъществи Банката на Гърция до края на годината и които ще бъдат ключови за евентуалните допълнителни капиталови нужди на системата.

Следващите планове

Плановете за преструктуриране се намират още в етап на изготвяне от банковите екипи. Банките трябва да пристъпят към продажба на небанкови дейности в Гърция, както и към постепенното намаляване на своята експозиция в Югоизточна Европа през следващите три години под натиска на Дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия.

Дирекцията иска поемането на ангажимент за продажбата на дъщерните клонове, генериращи загуби, каквито са повечето на Балканите. Освен това иска, без да го налага, по-доброто използване на печеливши дъщерни клонове, като Finansbank. 

Става дума за едно упражнение по балансиране, така че да не се изгубят за сектора възможности за бъдещи печалби от продажбата на значителни активи.

Повишаване на атрактивността

Действията за подобряване на балансите и преструктуриране се очаква да повишат атрактивността на гръцките банки, въпреки че времето ги притиска за консолидиране на инвестиционния интерес, защото през декември тази година започва първото упражняване на варантите.

Както подчертават банкери, изпитанията за системата като стрес тестовете и ефективното преструктуриране, трябва да бъдат успешни, за да се запази добрият инвестиционен климат, наблюдаван по време на рекапитализацията.

Залогът е упражняването на варантите от частните акционери, така че постепенно да се намали участието на Фонда за финансова стабилност и да се разшири акционерната база.

Гръцките банкери очакват да се запази интересът, регистриран при увеличаването на капиталите, за да могат да се завърнат към акционерния капитал акционери с дългосрочен инвестиционен хоризонт, вместо фондовете, които имаха пряк спекулативен интерес и откриха възможности при варантите.

Категории: банков пазар приватизация Eurobank Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus