Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците харчат 210 млн. евро годишно, за да изглеждат по-млади

28 Март 2010 / 17:03:20  GRReporter
1324 прочитания

Все повече гърци използват козметични продукти, които да ги поддържат зрави и с младежко излъчване. Тази тенденция е свързана със забързания ритъм на живот и с желанието за дълголетие, които подтикват към закупуването на съответните лекарствени и козметични продукти, т.нар. life style.

Според специалистите все повече хора на възраст между 50 и 60 години ще се стремят да изглеждат като 40-годишни. Но важна роля в разширяването на пазара на този тип козметични и фармацевтични продукти играе и начина на живот, който е изпълнен със стрес.

Пазарът на продуктите за подмладяване върти около 90 млн. млн. евро годишно. Ако включим и добавките към храните и продуктите срещу остаряване, които се пордават по аптеките, годишният размер на оборота набъбва на 210 млн. евро, въпреки спада, който се отчита в определени категории и се дължи на факта, че някои лекасртва не се покриват от застраховките.

Развитията на гръцкия пазар са директно свързани с генералната тенденция хората в напредваща възраст – мъже и жени, според която налага да се чувстват и да изглеждат по-млади. В тази връзка продуктите свързани с ботокс отчитат забележителен ритъм за увеличение на продажбите. Миналата година гърците и гъркините са похарчили 20-25 млн. за премахване на бръчки с ботокс, което означава покачване на продажбите с 30%-40% в сравнение с предишната година.

Мъжете се охарчват все повече и за лекарства, които помагат за възстановяването на ерекцията им. Познатите на всички виагра, но и cialis и levitra, които имат като цяло много нисък процент на гръцкия пазар на лекарствата, миналата година са донесли печалба от 32 млн. веро според ΙΜS Ηealth Ηellas. Става дума за един пазар, който е станал десет пъти по-обширен в сравнение с 2000 г., което означава, че въпреки че разходите за тези лекарства не се покриват от застраховките, това не е повлияло на търсенето, а дори се увеличава според експерти на пазара.

Важен дял на пазара на life style продукти имат и хранителните добавки като оборотът достига до 76 млн. евро за миналата година, а продажбите на продукти за подмладяване по аптеките са около 40,6 млн. евро. През 2010 г. се предвижда пазарът на продукти за подмладяване да достигне за целия свят до оборот от 300 млрд. долара.

Възможности за развитие има и пазара за продукти срещу тютюнопушенето, който обаче през 2009 г. е останал на същото ниво като през предишната година – продадени са около 376 000 опаковки, които са донесли печалба от 4,6 млн. евро. Но според представител на фармацевтична компания продажбите се очаква да се увеличат, ако министерството на здравеопазването реши да стегне закона, забранявайки изцяло тютюнопушенето на обществени места. Така или иначе посещенията на пациенти в лекарските кабинети, които желаят да спрат пушенето са се увеличили с 80% след 1 юли 2009 г.

Продажбите на лкарства против надебеляване също се очаква да скочат в следващите години, тъй като наднорменото тегло е един от най-големите проблеми в Европейските страни и през последните години броят на хората с наднормено тегло е станал три пъти по-голям.

 

Категории: Здраве ботокс подмладяване козметика виагра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus