Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците и Рубенс

17 Септември 2011 / 09:09:59  GRReporter
2597 прочитания

Гангстерски трилър с привкус на романс напомня разказът пред zougla.gr на 40-годишната телевизионна водеща Тоня Мавромати, която преди няколко дни попадна във вихъра на циклона поради замесването й в случая с откраднатата картина на Рубенс.

Историята, която нажежи страстите и предизвика суматоха – дори в ресорното Министерство на културата – относно автентичността на творбата “Лов на глиган”, съдържа елементи, които съвсем спокойно биха могли да са част от сценарий на трилър.

«Така се запознах с Неаполитанеца»

Според 40-годишната водеща, историята започва през лятото на 2003  г. на остров Родос. Тоня Мавромати се запознава с един италианец, с инициали G. F. от Неапол и между тях започва романс.

«През лятото на 2003 г. бях на остров Родос с родителите си. Там се запознах с G. F., който ми беше казал, че е от Неапол. Между нас започна романс, който продължи и малко след като се върнах в Атина през септември», разказва Тоня Мавромати. 

Връзката на Тоня с италианеца продължава до началото на септември, когато той й съобщава, че трябва да се върне в родината си и й подарява една картина, като й казва, че е сполучливо копие на голям художник. Водещата, разочарована от края на връзката им, взема картината и я закача на стената в дома си, за да “си го спомня”.

«Посещението при антикваря»

Автентичното копие на Рубенс, откраднато от Музея в Белгия през 2001 г., според твърденията на 40-годишната жена, си стои закачено в дома й 8 години. Изведнъж през 2011 г. г-жа Мавромати решава да го занесе «за мнение» на 64-годишния – също обвиняем - антиквар З. Α., който държи магазин в квартал Плака и продава всякакъв вид стоки за обзавеждане на дома.

Там, според разказа на водещата, започва обратното броене в авантюрата, довела до залавянето й. «Различни хора със специални познания по тези въпроси започнаха да ни притискат, както мен, така и него, да им продадем картината. Стигнахме дотам, че започнахме да се страхуваме. Този натиск предизвика любопитството ни, защото и аз и З. А. вярвахме, че картината просто е много добро копие. И така, договорихме се да я пренесем в родната ми къща на остров Родос».

Противоречието

И все пак тук следва да отбележим, че в разказите на главните герои в историята се появява противоречие. Мавромати твърди, че са били подложени на сериозен натиск да продадат картината, дори са започнали да се страхуват за живота си, а антикварят в показанията си опровергава приятелката си. Той твърди, че причината да преместят картината е била, че не се е намерил купувач на прочутия шедьовър.

Арестът

И до днес 40-годишната телевизионна водеща явно не е преодоляла шока от задържането й и описва кадър по кадър събитията от 1 септември, когато се договорили с антикваря да се срещнат в хотела, където била отседнала, за да заминат за Родос с картината. Разбира се, тя отрича, че са се опитали да продадат картината на полицай, който се преструвал на клиент, тъй като, както казва тя, властите открили картината при обиск на багажа й.

«Бяхме се разбрали със З. А.. аз да тръгна от вкъщи на 31 август, да пренощувам в хотел в Глифада, и сутринта на 1 септември да ми донесе картината в хотела, за да мога по обяд на същия ден да замина за родната ми къща в Родос. Той действително донесе картината в хотела и тръгнахме за летището. Тогава полицаи ни спряха и извършиха обиск на багажа ни, където и намериха картината. Впоследствие ни откараха в полицейския участък, където се оказа, че въпросната картина е била открадната през 2001 г. от Музея в Белгия».

«Не знаех»

Двамата обвиняеми заявяват категорично, че «не са имали и най-малка представа за произхода на картината, автора и цената й”. «Не знаех, че картината е открадната, тъй като веднъж като влизах в интернет разбрах, че няма такава картина на Рубенс. Също така, не исках да продавам картината, за която знаех, че е копие, защото за мен тя има сантиментална стойност», добавя водещата.

Категории: Рубенс открадната картина Лов на глиган телевизионна водеща Тоня Мавромати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus