Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците искат каспийския газ да минава през тях, не през България

03 Юли 2012 / 18:07:31  Виктория Миндова
4413 прочитания

Осъществяването на Трансадриатическата газопровод (ТАП) е от стратегическа важност за Гърция и страната трябва да направи всичко възможно, за да може азербайджанският газ да не прескочи средиземноморците. Това е мнението, около което се обединиха гръцките специалисти от газовия сектор на форума “Ново териториално развитие” в Атина. Андонис Ливаниос, който е CEO на Energy Stream CMG GmbH подчерта, че в момента основен конкурент на Трансадриатическата тръба (ТАП) за пренос на каспийски газ е проектът Набуко.

Гръцката страна държи на адриатическата връзка, защото по този начин газта от Азербайджан ще минава през нейната територия и местният пазар ще придобие по-голяма независимост от руския газ. Планът е Трансадриатическият газопровод (ТАП) да минава през северна Гърция, Албания и да завършва в град Бриндизи, южна Италия.

Ако консорциумът "Шах Дениз", който отговаря за находището избере проекта "Набуко-Запад", газът ще мине от Турция през България, Румъния до Австрия и средиземноморските ни съседи ще останат извън влиянието на проекта за снабдяване на Европа с газ от каспийско море.

Следващите 12 месеца са решаващи за това, от къде ще мине каспийския газ. Гърция трябва бързо да действа, за да направи Трансадриатическия газопровод по-привлекатен от този на Набуко, бе категоричен бизнесменът. Азербайджан подписа двустранен договор за сътрудничество с Турция за изграждането на газопровода TANAP. Това е първата крачка, която подсигурява построяването на отсечката между страната производител и първата страна-консуматор. Сега Гърция трябва да побърза и да подпише междуправителствен договор за сътрудничество с държавното управление на Албания и Италия, за да може трансадриатическият газопровод да има по-голяма тежест пред Набуко. “Това трябва да е първата работа на новото гръцко правителство”, казва газовият специалист.

В допълнение на доводите на Ливаниос, бившият заместник-министър на енергетиката и околната среда Янис Манятис заяви, че проектът на трансадриатическия газопровод остава по-евтин от Набуко. Освен това петролната компания "Бритиш пертолиум" (ВР) стана основен акционер в консорциума Шах Дениз, който ще експлоатира стратегическото находище в Азарбайджан. “Гърция има няколко стратегически приоритети. Първият е да има силно присъствие в южния път на газа. Второто е, че иска и ще продължи да има стратегическо сътрудничество с Италия. Третото е, че за нас представлява особено предимство изборът на "Бритиш пертолиум"-BP да участва активно в Трансадриатическия газопровод. Това ни дава предимство пред страните, които включва Набуко”. В края на краищата Манятис подчерта, че би било голяма загуба за единната политика на Гърция по темите на енергетиката, ако газопроводът Набуко, който минава през България бъде предпочетен пред Трансадриатическия газопровод (ТАП). Решението се очаква да се вземе в средата на 2013. Ако до тогава Гърция не е предприела мерки, като ратифициране на сътрудничеството с Албания по темите на газопровода, ТАП може да загуби борбата.

Извън темата на каспийския газ, Манятис отдели специално внимание на петролопровода Бургас-Александруполис. “Искам да подчертая, че в последните 10 години всички гръцки правителства са единни по темата за стратегическите инвестиции в областта на енергетиката и строителството на газопроводите и петролопроводите, от които има нужда страната. Проектът Бургас-Александруполис е замразен с изключителната отговорност на сегашното българско правителство”, подчерта Манятис. Той отправи сериозна критика към българската страна, като уточни, че екологичните въздействия представени като основна пречка пред осъществяването на проекта не може да са причина да се спре работата пред изграждането петролопровода.

“Най-големите пречки пред енергийните проекти от този род, които минават през европейски територии е въпросът с последствията върху околната среда. За Бургас-Александруполис Гърция е извършила всички проучвания и е предоставила всичките разрешения свързани с околната среда, като по този начин преминахме едни от най-сериозните пречки. Само няколко дни преди българското правителство да откаже да продължи дейностите за реализация на проекта по чисто политически причини, българското министерство на околната среда и водите бе приело пълнотата на осъществените екологични проучвания. Това означава, че бяхме преминали и най-голямата пречка от страна на българската бюрокрация”. Манятис подчерта, че темата Бургас-Александруполис не е въпрос за решаване само между Гърция, България и Русия, след като главната дирекция “Околна среда” към Европейския съюз пое координацията по преговорите за проекта. В заключение той изрази надежда, че работата по създаване на петролопровода ще бъде подновена.

На форума се обсъдиха и други сериозни теми свързани с промяната на енергийната карта извън диверсификацията на газовия внос. Изключителната икономическа зона на Кипър е решаваща за улесняване на енергийните проекти в региона, казва посланикът на Кипър в Атина Йосиф Йосиф и подчерта, че нейното създаване е съгласувано и ратифицирано от страните съседки. Той заяви, че плана за свободната зона е ратифициран от Израел и Египет. Сега предстои да се подпише двустранно международно споразумение и с Ливан, което се бави поради разногласия с Израел, а не по вина на Кипър, поясни Йосиф. Създаване на свободна зона ще е от изключителна важност за установяване на ред в районите с природни залежи, отбеляза Йосиф Йосиф.

Категории: ИкономикаПазари Набуко Гърция трансадриатически газопровод ТАП
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus