Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците рекордьори по покупки на луксозни недвижими имоти в Лондон

13 Август 2012 / 10:08:10  GRReporter
1339 прочитания

Гърците по традиция имат афинитет към Лондон. Да си богат грък по презумпция включва изискването да си собственик на луксозен имот в британската столица. Така е било през 70-те години, тенденцията се засилва по време на борсовия бум в Атина от втората половина на 90-те години. Но всичко това е нищо в сравнение с гръцките инвестиции в лондонски недвижими имоти от началото на кризата, та и досега. Британските медии дадоха и име на явлението - cash Greeks или гърци с пари в брой.
    Става дума за банкери, финансисти, политици, предприемачи, лекари, адвокати, корабни магнати, артисти, че дори и един архимандрит и много държавни служители, които в последните години са се сдобили с имоти на стойност от 300 000 евро (модерни маломерни жилища) в хубави квартали до луксозни вили на стойност между 3 и 20 милиона евро в аристократичните лондонски квартали. Разбира се, покупките стават съвсем съобразно строгите британски закони, но много често са направени от името на фирми off shore или на роднини.
    Само за първата година от кризата - 2009 - гърците са купили имоти в Лондон за 295 милиона евро. За настоящата 2012 сумата ще надхвърли 300 милиона, прогнозират специалистите. Според изследване на консултантската компания Savills само за последните 6 месеца гръцките инвестиции в недвижими имоти в британската столица са скочили с 50 на сто. За сравнение франските инвестиции са нарастнали с 16 на сто, испанските с 10 на сто, а италианските с 9 на сто. Особено чувствителен е бил скокът по време на двойните избори в Гърция - на 6 май и на 17 юни, когато покупките чрез интернет са ставали забележително често.
    Особено показателен е случаят с политик от близкото минало, който продължава да заема държавна длъжност и който според вестник Имерисия е закупил акции на компания - собственик на много недвижими имоти в британската столица както давани под наем за професионални нужди, така и цели жилищни комплекси. Друг случай е православен архимандрит, който пък се сдобил с акции на голяма лондонска компания, която ремонтира и реновира стари жилища. Сред знаменитостите с луксозни лондонски имоти няма как да не е най-богатият грък Спирос Лацис, който през 80-те години купува в района на Green Park имот за 6,5 милиарда драхми. До 1988 и баща му Янис Лацис е собственик на историческо имение в Оксфордшир. След имотът 1988 става сиропиталище, което миналата година е продадено на руски олигарх за 160 милиона евро - най-високата сума, платена за имот във Великобритания. Имението се нарича Park Place и има собствено летище за хеликоптери, зала за конференции, спа център, гимнастически салон, 10 спални, голяма градина и собствена гора на 2000 декара.
    Разбира се в компанията на гръцките собственици на едри градски имоти в Лондон е и семейство Теодорос и Яна Ангелопулу, които през 1990 закупуват луксозен апартамент в квартал Челси за 12 милиона евро. Като правило гръцкият капитал предпочита да инвестира в имоти в кварталите Кенсингтън, Мей феър, Найтсбридж, Риджънт барк, Нотинг хил, Челси.
    Едва тази година, по настояване на представителите на надзорната тройка Службата за борба с икономическите престъпления реши да отвори банковите сметки 600 гърци с недвижими имоти в Лондон на стойност до 3 милиона евро и да видят дали те отговарят на декларираните в данъчните им декларации доходи. Списъкът е изготвен заедно с британските данъчни власти и в него има имена на лекари, адвокати, строителни предприемачи, артисти, бизнесмени. Интересна подробност е, че някои от включените в списъка имат неизплатени задължения към гръцката държава.

Категории: гърци недвижими имоти Лондон Спирос Лацис Яна Ангелопулу инвестиции луксозни апартаменти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus